Het sap dat hiermee wordt verkregen bestaat voor tenminste 70% uit water, gemiddeld 15% uit suikers, en een gelijk percentage aan vezels. Het restant bestaat uit ongerechtigdheden. De suikersamenstelling kan verschillen, meestal bevat het sap glucose of fructose.
In pure vorm wordt het sap in de meeste landen waar suikerriet wordt verbouwd, in stalletjes of gewoon op straat verkocht. De uitrusting van de verkoper bestaat uit verse suikerriet en een al dan niet door een motor aangedreven pers.
Door het sap in te koken ontstaat de moedervloeistof (in het Spaans masquite) waaruit suiker wordt gemaakt
Fabrieksmatig gemaakt rietsuikersap is gepasteuriseerd, tenzij anders vermeld, zoals 'raw sugarcane juice'.
Reisrisico: er gevallen bekend dat mensen ziek werden van het drinken van het sap, door faeces van insecten als de roofwants en door door ratten aangeknaagd suikerriet. Ruw rietsuikersap dient altijd gekoeld bewaard te worden.
Onderstaande tabel is niet geverifieerd.