Treacle (melasse) is een niet-gekristalliseerde stroop die wordt gemaakt bij de raffinage van suiker. De meest voorkomende vormen van treacle zijn de bleekgele en doorschijnende Golden syrup, en de donkerde variëteit, die bekend staat als Black treacle of blackstrap molasses, dat een uitgesproken sterke, licht bittere smaak heeft. Golden syrup is zoet en heeft een lichte karamelsmaak.
Golden syrup wordt gemaakt volgens een recept van Charles Eastick, een chemicus in dienst van Abram Lyle & Sons, tegenwoordig onderdeel van Tate & Lyle, de licentiehouder van de Golden syrup. De bron van deze lichte treacle is de donkere melasse die tot aan het einde van de negende eeuw nog werd weggegooid na de raffinage van rietsuiker, maar inmiddels heel geliefd is. Deze licht bittere melasse is verkrijgbaar onder de naam black treacle, of blackstrap molasses.
Golden syrup is inmiddels geen 'recovered molasses' meer, maar een product dat wordt gemaakt uit de invertsuiker in lichte, de zogenaamde A-grade melasse (glucose en fructose). Voor de inversie wordt een enzym - invertase - toegevoegd, dat er ook voor zorgt dat de verkregen siroop niet kristalliseert, in tegenstelling tot reguliere stroop.
Golden syrup wordt net als honing gebruikt, en toegepast in gebak, zoals in treacle tart, en desserts, zoals treacle sponge pudding, maar ook in hartige gerechten.
De term theriac of theriaca werd door kruidendokters en apothekers in de middeleeuwen gebruikt om een geneesmiddel aan te duiden dat gebruikt werd als een tegengif voor vergiften, slangenbeten, en verschillende andere kwalen. Het was samengesteld uit vele ingrediënten. Niet alleen het Middel-Engelse treacle, ook het Oudfranse triacle is afgeleid van het vulgair Latijnse triacula, van theriaca, de latinisering van het Griekse θηριακή (thēriakē of thēriakos), waarmee 'betreffende giftige dieren' wordt bedoeld.
Golden syrup is een woord dat voor het eerst is opgedoken in een krant in het Australische Adelaide in 1840, meer dan vijftig jaar voor de ontdekking van de lichte treacle in Londen. Ook daarmee werd een soort melasse bedoeld.