Gard-e-ghooreh (gard-e ḡūra) is één van de vele vruchtenpoeders die je in de Perzische en Mughal keuken kunt vinden.
Voor de bereiding van gard-e-ghooreh wordt de druif onrijp geplukt, vóórdat er suikers gevormd worden. Een populaire druivensoort hiervoor is de langwerpige Rish-baba druif, wiens bladeren bovendien als kookblad gebruikt worden, zoals voor het bereiden van dolma's.
In Iran hadden veel huishoudens hun eigen wijnstok, zodat ze konden beschikken over verse druiven, en er hun eigen ab-e-ghooreh en gard-e-ghooreh van te maken, of één van de vele andere 'bewaartrucs' die men al eeuwen toe past. Of ze in te vriezen.
Zelf gard-e-ghooreh maken ? Dat gaat als volgt. Was de druiven zorgvuldig, en verwijder daarna de steeltjes. Dep de druiven voorzichtig droog, en leg ze op een doek of vocht opnemend papier. Laat ze enkele dagen op een zonnige, geventileerde plek liggen, tot de druiven door en door droog zijn. Of droog ze in een droogmachine.Maal deze daarna fijn.
Gard-e-ghooreh is in de Aziatische (veelal Perzische of Indiase) speciaalzaak verkrijgbaar onder de naam 'sour grape powder'.
Gard-e-ghooreh wordt gebruikt als zuur kruid, net als sumac of mangopoeder. Je kunt er vis en gevogelte mee marineren, of stoofgerechten of soepen mee op smaak brengen. Maar het is ook heerlijk in een salade.