Een afwijkende vorm waarin de hōtō wordt gemaakt is die van een schepje. Deze schelpjes worden Yamanashi-oren genoemd, naar het prefectuur Yamanashi waarin Fujigoko ligt. Hier van het merk Shimura.
Hōtō is ook de naam van een gerecht uit Fujigoko - de vijf meren van de Fuji - waarin deze hōtō udon wordt gebruikt. Traditioneel wordt hōtō nogal kaal opgediend met miso, tegenwoordig vaak met een pittige rode pasta zoals het Koreaanse gochujang, groenten en schaaldieren.
Toch meent men dat hōtō origineel Japans is, uit Yamanashi komt, en niet uit China. Daarom denkt men dat het woord is afgeleid van het woord voor het malen van graan, hataku, in het plaatselijk dialect. De uitvinding van hōtō wordt toebedeeld aan een strijdheer Shingen Takeda, die om die reden op veel Hōtō-verpakkingen prijkt. het is niet waarschijnlijk dat hij er iets mee van doen heeft gehad.
Wanneer hōtō in restaurants wordt opgediend, hangen zij vaak diens Fūrinkazan strijdvlag op, een klassieke banner.