Afgezien van de basis, die bestaat uit de vijf kruiden van het 5-kruidenpoeder bevat 13-kruidenpoeder nog acht extra smaakmakers, waaronder de gemalen schil van een tangerine. Het mengsel bevat wat wij noemen geneeskundige kruiden. De manier van mengen is al meer dan 2000 jaar oud. Het dertienkruidenmengsel zou bedacht zijn door een blinde man, die de kruiden op het gevoel doseerde, onder het zingen van een zelfbedacht lied.
Het mengsel van het merk Wang Shouyi bestaat uit: steranijs, szechuanpeper, venkel, kruidnagel en cassia (5-kruidenpoeder), witte peper, komijn, angelica (engelwortel), kaempferol, tangerineschil, kardamom, zoethout, nootmuskaat en laos. Op het pakje staat een afbeelding van de eigenaar van de specerijenfabriek in traditionele (Chinese) moslimkledij.
Gebruik het mengsel niet in willekeurig welk gerecht, daarvoor is de smaak te prominent. Geliefd is het gebruik in rundvleesgerechten, waarin het rundvlees wordt gekookt of gestoofd, maar ook in roerbakgerechten met rundvlees.
Shisanxiang wordt daarnaast gebruikt in gerechten met rivierkreeft. In Xuji waar men de kreeft, die men xiaolongxia noemt, op grote schaal produceert, hebben de chefs het met 13 xiang xiaolongxia (rivierkreeftjes met een 13-kruidensaus) befaamd hebben gemaakt.
Respecteer het copyright !