De dri is een semihard kaasje van yakmelk. Het wordt gebruikt in diverse gerechten, nadat het geraspt is, vergelijibaar met wat we doen met Italiaanse harde kazen. In geraspte vorm wordt de kaas chu ship genoemd. Qua smaak heeft de dri veel weg van pecorino.
Er zijn twee methoden om dri te maken. Één daarvan is uit de karnemelk (dara) die overblijft van het karnen van yakboter, de ander is die uit yoghurt. Ook chhurpi en chura kampo worden van yoghurt gemaakt. Ook maken Tibettanen kazen van room.
Dri is een specialiteit van Zhōngdiàn, het vroegere Shangri-la, in het zuiden van Yunnan. De kaas wordt gemaakt door tot 60° verwarmde melk te mengen met al gefermenteerde melk. Na de kaas geperst te hebben wordt deze 12 tot 15 dagen gedroogd, soms in een rookruimte slechts 10 dagen.
Origine (land, streek): Tibet
Beschermd product: nee
Familie: -
Melk: yakmelk
Type: semi-harde kaas
Vorm: kegelvormig
Gewicht(en): 0,5 kg
Kleur: geel
Textuur: hard, brokkelig
Vetgehalte: 7%
Korst: natuurlijk
Smaak: krachtig, scherp
Aroma: grassig en kruidig
Vegetarisch: nee
Producent(en): o.a. het Ragya klooster
Benaming(en): Dri, chu ship (rasp)
Één van de gerechten met dri is tsampa, dat wordt gemaakt van geroosterd gerstemeel.