top
Smetana
Gefermenteerde room
Smetana
Recepten met smetana of schmand
Smetana 20%

Smetrana Смета́на

Gefermenteerde (zure) room

Smetana is een gefermenteerd zuivelproduct uit Oost-Europa. Het wordt gemaakt van room van koeienmelk. Behalve dat het wat zuurder is, heeft het veel weg van crème fraĩche, dat net als smetana goed bestand is tegen verhitting.

Smetana wordt gemaakt van de room die van gekarnde melk wordt geschept. Voor het zuren van de room wordt een cultuur van melkzuurbacteriën gebruikt die zowel voor de zuurte als de dikte verantwoordelijk is. Smetana is zeer vormvast, ook in ovenbereidingen.

Het is er in veel soorten, met vetgehaltes die variëren van 10% (als van zure room), meer dan 30%, vergelijkbaar met crème fraĩche, tot 70% aan toe. De keuze voor de vettere of minder vette smetana hangt af van de smaakvereiste en de bereiding. Smetana met een laag vetgehalte zal net als zure room bij verhitting schiften, en is vooral bestemd voor koude bereidingen, de vettere wordt als slagroom gebruikt.

De term smetana wordt gebruikt voor alle vergelijkbare producten die in Oost- en Centraal-Europa gemaakt worden, zoals het Duitse Schmand.

AANKOOP EN GEBRUIK

De beroemdste toepassing van smetana is die in borsjst, de rode bietensoep, maar smetana wordt in tal van soepen en sauzen gebruikt.

BEWAREN

Altijd in de koelkast bewaren. De aangebroken verpakking is beperkt houdbaar, slechts enkele dagen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Schmand en soortgelijke producten komen in heet oostelijk Europa voor, in veel varianten. De Russische smetana bijvoorbeeld kan veel vetter zijn dan de Duitse Schmand en wel ruim 40% vet bevalten.

Naast de originele Schmand worden veel producten gemaakt die zijn afgeleid van Schmand of dienen als vervanging, waaronder vet-arme producten.

De oorsprong van Schmand zal zoals de oorsprong van gefermenteerde zuivel in het algemeen in het osten van Europa liggen, met Turkije als bakermat. Daar kent men overigens geen bereiding zoals schmand, wel zeer vette yoghurts.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord schmand is net als smetana afgeleid van het Gotisch-Germaanse woord smeitan, dat tot in de middeleeuwen smijten of gooien betekende, later (ook) smeren of strijken, vergelijk de Engelse woorden 'strike' and 'smear' en de Duitse woorden 'streichen' en 'schmetten', alle van dezelfde oorsprong. Hetzelfde geldt ook voor de Tsjechische, Russische en Poolse benaming van het product. Ook het Engelse 'smooth' (zacht) is hier van afgeleid.

In het taalgebruik is schmand ook overdrachtelijk gebruikt, als het bovendrijvende schuim, refererend aan de schuimige room waar het van wordt gemaakt. In Oostenrijk bijvoorbeeld, waar schmand de pure, schuimige laag is op verse (rauwe) melk

ANDERE SCHMAND'S

tsjechisch
smetana
pools
śmietana
russisch
сметана
roemeens
smântână
hongaars
tejföl
balkan
pavlaka, mileram
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Net als andere melkproducten is smetana rijk aan calcium, eiwitten en fosfor. De gegevens in nevstenaade tabel zijn ontleend aan 24% Schmand (Duitse smetsana-versie)

SAMENSTELLING PER 100 GRAM   SCHMAND 24% VET

239
kcal
(1000,6 kJoule)
2,6
gram
eiwitten
3,2
gram
koolhydraten
69
gram
water
24
gram
vet
0,9
gram
meervoudig onverzadigd
Vitaminen
0,1
mg
vitamine B2
(10% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur (B3)
(0.6% ADH)
1
mg
vitamine C
(1.3% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(5.8% ADH)
Mineralen
93
mg
calcium
0,1
mg
ijzer
133
mg
kalium
10
mg
magnesium
49
mg
natrium
74
mg
fosfor

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2017

Smetana | Wikipedia (FR/EN) PGmc. +smîtan: the problem | T. Vennemann, Germanica semitica, 2012 Walter de Gruyter Berlin, ISBN 978-3-11-030094-9