Er zijn twee soorten kodogierst:
Beide zijn eenjarige, soms overblijvende, winterharde grassen, die gemiddeld &eacte;én à anderhalve meter hoog worden, al zijn er ook dwergvariëteiten. De paarse stengels staan rechtop (halmen), de bloeiwijze is pluimvormig, bestaande uit vier tot zes trossen, elk 4-9 cm lang. De bladeren zijn slank en lichtgroen en worden 20 tot 40 centimeter lang. Het eetbare deel zijn de zaden, ellipsvormig, ongeveer 1,5 mm breed en 2 mm lang. De kleur van de zaden varieert, net als de smaak. Lichtrode korrels zouden zoet smaken en donkergrijze korrels bitter.
Kodo gierst heeft een ondiep wortelstelsel, waaardoor het zeer geschikt is voor intercropping. Veel beter dan vogelgierst bijvoorbeeld, dat een stug en moeilijk te verwijderen wortelstelsel heeft. Kodogierst vermeerdert uit zaad. De wilde soort groeit op liefst vruchtbare, kleiige grond, en heeft voor zijn optimale groei gemiddeld 800-1200 mm water nodig. De geteelde kodogierst gedijt ook onder drogere omstandigheden, zelfs op marginale, voedingsarme grond. Het heeft ook vrij weinig water nodig. De wilde variëteit is beter geschikt voor nattere omstandigheden, en kan zelfs enige tijd met de voeten in het water staan. De ideale seizoenstemperatuur voor beide is 25-27 °C. .
Kodogierst heeft vier maanden nodig tot rijpheid en oogst. Gedurende de rijping kan de plant doorbuigen waardoor de trossen op de grond komen te liggen en verloren gaan. Dat gebeurt vooral wanneer de plant te sterk bemest wordt. Terughoudende bemesting is daarom het credo. Onder de juiste omstandigheden kan de opbrengst 900 kilogram per hectare bedragen. De trossen worden geoogst door ze met stengel en al af te snijden, en ter plekke in de zon te drogen. Na een dag of twee wordt de oogst binnengehaald om gedorst te worden. Het pellen is niet bepaald eenvoudig, reden waarom . . . .
Voor wie even zoekt, is kodogierst in veel varianten verkrijgbaar. Daaronder parboiled, pearled kodo-millet van het merk Mantra,
Net als in Afrika wordt kodogierst (hele zaden) gebruikt als rijstvervanger. De bereidingswijze is vrijwel identiek, althans van de geparelde (ongepelde en voorgekookte) kodo.. Gierst wordt langzaam verteerd en geeft langdurige energie Gierst is ideaal voor diabetici die op zoek zijn naar een alternatief graan voor rijst. Ze helpen ook de bio-activiteit van mineralen te verhogen en hebben sterke antioxiderende eigenschappen. De biologische Kodo Gierst van 24mantra is vrij van pesticiden en chemicaliën.In India wordt de meeste kodogierst vermalen. Kodomeel wordt er gebruikt om pudding mee te maken. In Afrika wordt de gekookte zaden zoals rijst gebruikt.
Gierst is goed houdbaar. Doordat de zaadjes zo klein zijn, drogen ze snel en volledig. Dat maakt gierst een uitgelezen gewas in gebieden waar een gewas als maïs snel aan bederf onderhevig is. In sommige landen wordt het gebruikt als een belangrijke reserve voor als andere zaden verloren gaan.
Daarom groeit kodogierst bijvoorbeeld op rijstvelden, tussen de rijst, en in Afrika als 'onkruid', dat men ongemoeid laat, zodat het als buffer kan dienen.
Kodogierst is inheems in grote delen van tropisch en subtropisch Azië Australië en Afrika:
Angola (Angola, Cabinda); Australia (Coral Sea Is. Territory, New South Wales, Northern Territory, Queensland, Western Australia); Bangladesh; Benin; Bhutan; Botswana; Burkina Faso; Burundi; Cabo Verde; Cambodia; Cameroon; Central African Republic; Chad; China (Yunnan, Guangxi, Hainan); Congo; Congo, The Democratic Republic of the; Côte d'Ivoire; Djibouti; Equatorial Guinea (Equatorial Guinea (mainland)); Eritrea; Eswatini; Ethiopia; Gabon; Gambia; Ghana; Guinea; Guinea-Bissau; India (Andhra Pradesh, Assam, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, West Bengal); Indonesia; Japan; Kenya; Lao People's Democratic Republic; Lesotho; Liberia; Madagascar; Malawi; Malaysia; Mali; Mauritania; Mauritius (Mauritius (main island), Rodrigues); Mozambique; Myanmar; Namibia; Nepal; Niger; Nigeria; Norfolk Island; Pakistan; Papua New Guinea; Philippines; Qatar; Rwanda; Réunion; Sao Tome and Principe; Senegal; Seychelles (Seychelles (main island group)); Sierra Leone; South Africa (Western Cape, Northern Cape Province, North-West Province, Mpumalanga, Limpopo Province, KwaZulu-Natal, Gauteng, Free State, Eastern Cape Province); South Sudan; Sri Lanka; Sudan; Taiwan, Province of China; Tanzania, United Republic of; Thailand; Togo; Uganda; United Arab Emirates; Viet Nam; Yemen (Socotra); Zambia; Zimbabwe
en is geïtroduceerd en plaatselijk invasief (rood) in:
Antigua and Barbuda; Bolivia, Plurinational States of; Brazil; Chile (Easter Is.); Colombia; Cook Islands (Cook Is.); Costa Rica; Dominican Republic; Fiji; French Guiana; French Polynesia (Tubuai Is., Tuamotu, Society Is.); Guadeloupe; Guatemala; Guyana; Haiti; Honduras; Mexico; Micronesia, Federated States of ; Nauru; New Caledonia; New Zealand (North Is., Kermadec Is.); Nicaragua; Northern Mariana Islands; Palau; Panama; Pitcairn; Puerto Rico; Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha; Saint Kitts and Nevis; Saint Martin (French part); Samoa; Sint Maarten (Dutch part); Solomon Islands (South Solomons); Suriname; Tonga;
Kodop, mogelijk van Hindi benaming kodra. In Indiase en Afrikaanse talen heeft kodogierst uiteenlopende benamingen, zoals Arikelu in het Telugu , varagu in het Tamil, varak in het Malayalam, arka in het Kannada, bajra in het Punjabi en zoals gezegd kodra in het Hindi. In Nepal worden zowel vogelgierst als kodogierst kodo genoemd, in het Afrikaanse Youruba qkànli .
In het kader van het project "Adapting agriculture to climate change" wordt getracht voor 29 gewassen programma's te ontwikkelen om ze beter of nog beter bestand te maken tegen klimaatveranderingen. daaronder gierst. Deze programma's zijn geïnitieerd door de Millenium Seed Bank en de Global crop diversity trust.
Het omschakelen van tarwe- en rijstteelt naar gierstteelt draagt bij aan de CO2-reductie. De natte rijstbouw zorgt voor de uitstoot van methaan, terwijl tarwe voedingsrijke grond vergt en gevoelig is voor ziekten. Gierst is het minst gevoelig voor droogte, vraagt het minst van de bodem en is weinig gevoelig voor ziekten, en plagen.
Kodogierst bevat veel eiwitten, vergeleken met rijst, dat 0,2 gram en tarwe, dat 1,2 gram per 100 gram levert. Het is voedzaam en langzaam verteerbaar (lage glycemische index). Het bevat voor een gierst weinig vet, met 3,6 g vet per 100 gram.