top
Penja peper
Piper nigrum
Penja peper
 
PENJAPEPER | PIPER NIGRUM  © 2020

Penja peper

Penja peper, de peper van Kameroen, is een jong product, en ondanks dat al een 'traditional'. Het is een Piper nigrum (zwarte peper) die overwegend in de vorm van een witte peper op de markt is.

Penjapeper is hoodzakelijk als zwarte en als witte peper op de markt. In 2013 heeft de Penjapeper de door Europa ondersteunde (Afrikaanse) Geografische indicatie gekregen van de African Intellectually Property Organization OAPI, die waarborgt dat Penjapeper niet alleen uit de streek komt, maar ook aan een reeks criteria voldoet. Het is ´n van de drie Afrikaanse producten die deze bescherming tot nu toe hebben gekregen.

Eén van de voorwaarden die de bescherming stelt, heeft betrekking op de manier waarop de witte peper geproduceerd wordt, in met drinkwater afgevulde vaten, waarin de rode schilletjes los komen en boven komen drijven door gasvorming in de vaten. Hierdoor wordt het gemakkelijk de witte peper en de rode schilletjes te scheiden, waarna de peper in de zon gedroogd wordt.

De biologische teelt is in opkomst, al vertegenwoordigt de biologische teelt een klein deel van het peperareaal, en is de omslag naar biologische teelt jong.

Het aroma van de penjapeper is uniek. Het wordt toegeschreven aan de vulkanische bodem waarop ze groeit. Gerenommeerde Franse koks beschouwen het als de meest smaakvolle peper ter wereld.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Algemeen verkrijgbaar in de gespecialiseerde winkel.

Culinair gebruik en bereiding

Witte penjapeper heeft een fijn aroma, dat uitstekend tot zijn recht komt in romige soepen en sauzen, en in combinatie met fijne groenten zoals courgette, komkommer en boontjes.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gedroogde peper is minstens tot drie jaar na oogsten houdbaar, mits droog en donker bewaard. Houd u aan de bewaartermijn, peper verliest gaandeweg haar aroma.

slotregel

Geschiedenis van de Penjapeper

De teelt van peper in Kameroen is in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen, toen deze er door een bananenteler geïntroduceerd werd, en verbouwd wordt op de mineraalrijke, vulkanische grond van de Penja vallei.

Kameroen is het eerste land op het Afrikaanse continent waar op enige schaal professioneel peper wordt verbouwd. Van een voorzichtige eerste oogst in 1958 van enkele tientallen kilo's, ontwikkelde de teelt zich via een kleine 20 ton enkele jaren geleden nog maar, naar een jaaropbrengst van 300 ton nu.

Aanvankelijk waren alleen kleine boeren in de peperteelt geïnteresseerd, maar als gevolg van tegenvallende marktprijzen voor koffie en cacao schakel(d)en veel boeren op de helingen van de Kupemuanenguba bergen over op de teelt van peper, verenigd in de Penja Peper Aassociatie.

Vanaf het moment dat de Penjapeper de geografische indicatie kreeg in 2013 is de prijs van de Penjapeper van €8.000 per ton in 2014 gestegen naar €14.000 per ton gedurende 2015.

Duurzaamheid

De penjapeper wordt vooral door kleine boeren verbouwd, of liever boerinnen, want zowel de teelt als de bewerking en verwerking van de peper is voornamelijk een vrouwen-aangelegenheid. Er vindt geen grootschalige teelt plaats.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Peper is rijk aan vitamine C, mineralen (mangaan, ijzer en koper) en phytosterol (55 mg per 100 gram)

Samenstelling per 100 gram rauw product (gedroogd)

255
kcal
( 1066,9 kJoule)
11
gram
eiwitten
64,8
gram
koolhydraten
26,5
gram
vezels
0,6
gram
waarvan suikers
3,3
gram
vet
1
gram
verzadigd
1
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,1
gram
meervoudig onverzadigd
160
mg
omega-3
970
mg
omega-6
Vitaminen
99,7
µg
vitamine A
(12% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
1,1
mg
nicotinezuur
(7% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(6% ADH)
164
µg
vitamine K
(219% ADH)
mineralen
437
mg
calcium
1,1
mg
koper
28,9
mg
ijzer
1259
mg
kalium
194
mg
magnesium
5,6
mg
mangaan
44
mg
natrium
173
mg
fosfor
3,1
µg
selenium
1,4
mg
zink
 

Culinaire aspecten

Bronvermelding update juni 2020

Poivre blanc de Penja Wikipedia (FR) The first African "Protected Geographic Indications" | Cirad, agricultural research for development Topproductie in 2015 | Business in Cameroon, Mar 2016 Penja pepper gets GI protection | A. Nzouankeu, 2013, Spore magazine for agricultural and rural development in ACP countries
slotregel