De plant is net als de echte majoraan (Origanum majorana) houtachtig. Het is een struik die 1 meter hoog kan worden. Hij groeit op steenachtige ondergronden, op hellingen tot een hoogte van 1400 meter. De bladeren kunnen fors zijn, tot wel 20 cm lang, en 4 tot 12 cm breed. en winterhard. Hij wordt slechts 30 cm hoog. De blaadjes zijn bedekt met wit-grijze haartjes. De plant heeft een aarvormige bloeiwijze. De 'aren' zijn 4 tot 10 cm lang. De plant bloeit van mei tot juli.
De belangrijkste smaakmakers in Turkse oregano zijn thymol en carvacrol.
De bladeren van de Turkse oregano worden zowel rauw als gekookt gegeten. De smaak is tijm-achtig, en hoewel het wel als vervanger van majoraan of oregano wordt gebruikt, en door velen om zijn smaak wordt geroemd, worden de grotere bladeren en de latere oogsten van Turkse oregano (eind juli en augustus) vrij algemeen als inferieur beschouwd. De bladeren worden vers en gedroogd gebruikt.
Turkse oregano is hier niet verkrijgbaar.
Deze oregano is voor Turkije het belangrijkste oregano-product, ook in de handel onder de benaming Izmir kekigi. De oogst uit Turkije komt zowel van de gekweekte oregano (meer dan 6000 hectare) als van de wilde, die op grote schaal in het bergachtig gebied in het westen van het land groeit.