top
Turkse oregano
Origanum onites
TURKSE OREGANO
 
TURKSE OREGANO | ORIGANUM ONITES

TURKSE OREGANO

Turkse oregano is de soortnaam van een plant uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae). De smaak is licht bitter en minder zoet dan echte en wilde majoraan.

De plant is net als de echte majoraan (Origanum majorana) houtachtig. Het is een struik die 1 meter hoog kan worden. Hij groeit op steenachtige ondergronden, op hellingen tot een hoogte van 1400 meter. De bladeren kunnen fors zijn, tot wel 20 cm lang, en 4 tot 12 cm breed. en winterhard. Hij wordt slechts 30 cm hoog. De blaadjes zijn bedekt met wit-grijze haartjes. De plant heeft een aarvormige bloeiwijze. De 'aren' zijn 4 tot 10 cm lang. De plant bloeit van mei tot juli.

De belangrijkste smaakmakers in Turkse oregano zijn thymol en carvacrol.

Culinair gebruik en bereiding

De bladeren van de Turkse oregano worden zowel rauw als gekookt gegeten. De smaak is tijm-achtig, en hoewel het wel als vervanger van majoraan of oregano wordt gebruikt, en door velen om zijn smaak wordt geroemd, worden de grotere bladeren en de latere oogsten van Turkse oregano (eind juli en augustus) vrij algemeen als inferieur beschouwd. De bladeren worden vers en gedroogd gebruikt.

AANKOOP EN BEWAREN

Turkse oregano is hier niet verkrijgbaar.

Oorsprong en verspreiding

De Origanum onites groeit in een vrij beperkte regio aan de Middellandse zee: op de eilanden Sicilië en Kreta en in het grondgebied van het voormalige Joegoslavië Griekenland en Turkije.

Deze oregano is voor Turkije het belangrijkste oregano-product, ook in de handel onder de benaming Izmir kekigi. De oogst uit Turkije komt zowel van de gekweekte oregano (meer dan 6000 hectare) als van de wilde, die op grote schaal in het bergachtig gebied in het westen van het land groeit.

Taalkundige aspecten, etymologie

De soortnaam onites is door Plinius gegeven, en stamt uit het Oud-Grieks. Het is de naam die Dioscorides gebruikte voor een oregano, wat bij nader inzien een rondbladige hyssop blijkt te zijn geweest. De Turkse oregano wordt in het Grieks ellinikí rίgani genoemd (rigani betekent oregano),

VERTALING TURKSE OREGANO

engels
pot marjoram
frans
dictame de crète
italiaans
dittamo Cretico
spaans
nejorana
 

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank oregano | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Nutritionfacts dried oregano | Nutritiondata.self.com Origanum onites | Plants for a future (PFAF) Origanum dicatamnus | Wikipedia (EN)