top
Syrische majoraan
Kruid (Lamiaceae)
SYRISCHE MAJORAAN
RECEPTEN EN KRUIDENMENGSELS
SYRISCHE MAJORAAN | Origanum syriacum

SYRISCHE MAJORAAN (ZA'ATAR)

Syrische majoraan (Origanum syriacum of syriacum) is de soortnaam van een plant uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae). De plant wordt wel za'atar genoemd, een naam die ook voor een specerijenmengsel wordt gebruikt.

De plant is net als de echte majoraan (Origanum majorana) houtachtig, maar heeft grotere blaadjes en heeft de complexe smaak tussen majoraan en oregano in, volgens sommige bronnen 'met een vleugje tijm'. Het wordt daarom beschouwd als de meest smaakvolle oregano.

De plant houdt van een zonnig plekje en is niet winterhard. Hij wordt wanneer hij bloeit wel 1 meter hoog en heeft witte bloemetjes. De plant bloeit van mei tot juli en wordt geoogst voor en tijdens de bloei, wanneer de blaadjes bleekgroen zijn. Later worden de blaadjes donkerder en verliezen smaak. Om die reden worden de donkerder blaadjes wel gedroogd, maar niet vers verhandeld.

Culinair gebruik en bereiding

Van oudsher worden de in het wild geplukte blaadjes van de Syrische majoraan gebruikt in za'atar, een kruidenmengsel. In de meesta za'atars zijn ze inmiddels vervangen door geteelde Syrische majoraan. Daarnaast wordt het gebruikt bij gegrilld schaap en in brood. De Bedoeïnen malen de gedroogde blaadjes en eten deze met zout gemengd op brood (zie za'atar kruidenmengsel).

Syrische majoraan wordt ook in de Noord-Afrikaanse keuken gebruikt, vooral door de Bedoeïnen, die ook het kruidenmengsel za'atar maken.

AANKOOP EN BEWAREN

Oregano is vers en gedroogd verkrijgbaar. Zoals gezegd is het verschil tussen verse en gedroogde majoraan dat je bij de laatste (veelal) de hele plant eet, en niet alleen de blaadjes, hoewel die ook gevriesdroogd verkrijgbaar zijn. Het prijsverschil loont.

Bewaar verse takjes majoraan zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos.

Oorsprong en verspreiding

Syrische majoraan komt uit het Midden-oosten, waar hij nog altijd in het wild groeit. Ook de variëteit 'subsp sinaicum', die zoals de naam verraadt, op het Egyptisch schiereiliand Sinaï voor komt, en daar heel zeldzaam is geworden. De wilde za'atar is in Israë en Libanon beschermd, nadat hij ook daar te intensief geplukt werd.

De plant heeft een rijke geschiedenis en dankt daar een veelheid aan namen aan, waaronder Bijbelse hysop, Libanese oregano en Syrische oregano en in het Hebreeuws 'ezov' dat in veel Engelstalige bijbelvertalingen hysop is genoemd, een verkeerde benaming, want hysop is een totaal andere plant. Die overigens niet in Israël voor komt..

Syrische majoraan groeit in vrijwel geheel West-Azië, van Turkije tot Egypte, en op Cyprus.

Taalkundige aspecten, etymologie

Voor zover we in Nederland marjolein gebruiken komt dat uit het Frans, waar marjolaine een onuiste interpretatie is van het oudere woord maiorane, dat op zijn beurt weer uit het Latijn komt. Het Latijn kent naast het Middeleeuwse majorana de woorden amaracus en amaracum, verwant aan het Griekse amarakos.

In de 15e eeuw gebruikte men in Nederland het woord majoraan al, in het Middelnederlands komt halverwege de 16e eeuw het woord mayoleine voor.

Interessant is dat het kruid in de Engelse taal Bijbelse hysop heet, waaronder algemeen de Hyssopus officinalis, ook een lid van de Lipbloemigen trouwens, wordt verstaan. Het begrip hysop wordt in dit verband gebruikit als de genmerieke benaming voor aroatische planten, als in het Grieks-Latijnse hyssopus.

VERTALING SYRISCHE MAJORAAN

engels
bible hyssop
frans
marjolaine de Syrie
italiaans
origano
spaans
orégano
 

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank oregano | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Nutritionfacts dried oregano | Nutritiondata.self.com Origanum syriacum | USDA germplasm resources information network (GRIN) Origanum syriacum | Wikipedia (EN) Hysop | Etymologiebank M.Philippa, Etymologisch woordenboek van het Nederlands Origanum syriacum- Syrian oregano | Specialty produce