Lavandin
Lavandula x intermedia
LAVANDIN
 
LAVENDIN | LAVANDULA X INTERMEDIA

LAVANDIN

Lavandin is een kruising tussen de smal- en de breedbladige lavendel, respectievelijk de Lavandula angustifolia en de Lavandula latifolia.

Dez kruising komt sporadisch spontaan voor in gebieden waar de beide moederplanten groeien. Omdat de plant vrijwel nooit zaad trekt, wordt hij als steriel beschouwd, en is voor de voorplanting aangewezen op de mens. De plant verenigt de kwaliteiten van beide planten. Er zijn variëteiten die dichter bij de ene dan de andere staan. De kleurstelling varieert daardoor van bijna wit tot diepblauw, maar meestal zijn de bloemen van de lavandin bleekblauw, en dus lichter dan de bloemen van de Engelse lavendel. Ook de bladeren zijn lichter van kleur.

De lavandin heeft lange stengels, en oogt daardoor ook forser dan de Engelse lavendel. Hij bloeit later en langer dan Engelse lavendel, in juli of later en tot en met september.

PRAKTISCHE ZAKEN

Aankoop en verkrijgbaarheid

In ons land zie je verse lavandin zelden, hoogstens een gedroogd boeket of de olie. Soms wordt daarbij de naam van de variëteit aangegeven, zoals de Lavandin abrialis, ontwikkeld in de jaren 70 van de vorige eeuw.

Lavandin is geschikt om zelf te verbouwen, hij is redelijk winterhard. De omstandigheden in de bergacxhtige Provence zijn overigens arder dan de omstandigheden hier.

Culinair gebruik en bereiding

Hoewel de lavandin ook wel als vervanger van Engelse lavendel in de keuken wordt genoemd, is zeker niet alle lavandin daar geschikt voor. De soort 'Provence' is de mildste, zoetere soort, en als enige geschikt voor gebruik in de keuken.

Je ziet lavandin behalve als olie vooral te koop in bosjes. De olie van lavandin is kruidig en houtachtig, maar vaak overheerst de kamfergeur, zeker bij goedkopere soorten.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Lavandin is een commerciële kruising, sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw verbouwd ten behoeve van de grootschalige productie van etherische olie.

Net als de Engelse lavendel is lavandin winterhard en wordt op grote schaal verbouwd in Frankrijk, en met name in de Provence. De eerste lavandins dateren uit het begin van de 20e eeuw. Je viundt lavandin vooral in de Franse provence. De fotogenieke Franse lavendelvelden ervaar je het best langs de lavendelroute, die van Carpentras naar Grasse leidt, sinds 1612 hoofdstad van de parfumindustrie.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De benaming lavendel vindt zijn oorsprong in het Latijnse 'lavare', dat 'wassen' betekent. Lavandin is een fantasienaam voor deze gekweekte soort..

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2019

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Lavandula x intermedia | Plants for a future Lavandin | Gielen aroma Lavandin | Victor's lavender Lavandula | Wikipedia (EN) Lavandula x intermedia | Gielen aroma
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.