top
Illicium verum
Steranijs
Illicium verum
 
Vruchtdragende steranijs - Illicium verum

Illicium verum

Steranijsboom

Steranijs is de gedroogde vrucht van een groenblijvende boom met een stervormige vrucht, die steranijsboom wordt genoemd. Wanner de vrucht rijp is gaat het vruchtblad aan één zijde open, en verschijnt het aromatische zaadje.

Het Illiciumgeslacht, uit de familie van de bedektzadigen of Schisandraceae, bevat een veertigtal bomen en struiken. Alleen de Illicium vera draagt daarvan vruchten die voor consumptie geschikt zijn. De vruchten van alle andere anijsbomen (en -struiken) zijn zelfs giftig en niet geschikt voor consumptie, hoewel ze even aangenaam ruiken, met uitzondering van die van de Japanse steranijs, maar de vruchtjes van deze plant zijn klein en ruiken veel minder sterk dan de vruchtjes van de 'echte' steranijs.Bovendien is her hart van de bloem echte steranijs rood, en dat van de Japanse steranijs geel.

De echte anijsboom zoals de steranijsboom wordt genoemd, is een groenblijvende boom. Hij wordt zo'n 20 meter hoog en heeft glanzende, leerachtige bladeren. De boom groeit van nature in heuvelachtig gebied, tot een hoogte van 2100 meter. Hij bloeit in China twee maal per jaar en vormt vruchten van maart tot mei en van augustus tot oktober. De bloemen van de steranijs zijn dieprood, en hij vormt roodbruine kokervruchten. Deze zijn stervormig en bevatten elk acht of negen zaden. De vrucht heeft een doorsnede van circa 3,5 cm en bestaat uit één vruchtblad, met één naad, waardoor deze slechts aan één zijde open gaat.

Het vruchtblad van de steranijs is aromatischer dan de zaden, en wordt tezamen met de zaden tot anijspoeder vermalen. Door het hoge gehalte anethol heeft de vrucht een sterke, zoete anijssmaak. Gedroogde anijs bevat 70 ml etherische olie per kilogram; hiervan is 70-80% anethol. Gewone (spaanse) anijs bevat dezelfde olie, maar is niet verwant aan steranijs.

slotregel

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Verse steranijs is hier niet verkrijgbaar, gedroogde anijs is algemeen verkijgbaar, zowel in gemalen vorm als in de vorm van de gedroogde vrucht..

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gedroogde anijs is goed houdbaar, mits bewaard in een gesloten (donkere) bus. De maximale bewaartijd is zo'n drie jaar.

Culinair gebruik en bereiding

De vruchten worden gemalen of in hun geheel gebruikt. In dat laatste geval worden ze na de bereiding verwijderd.

In gemalen vorm wordt steranijs onder meer verwerkt tot 5-kruidenpoeder (Chinees). Steranijs wordt gebruikt in Italiaanse likeuren zoals Galliano en Sambuca, in Absinth en in het Franse Pastis.

 

Halfrijpe zaden worden vooral gebruikt voor de inmaak van augurken en komkommers. Het jonge blad, dat doet denken aan dille, wordt in salades gebruikt om zijn heerlijke geur. Ook de wortel is eetbaar.

Oorsprong en verspreiding

De steranijsboom komt uit het éégebied aan weerszijden van de grens tuussen het huidige Vietnam en China, het noordoosten van Vietnam en het zuidoosten van China

De oudste beschrijving van steranijs dateren staat in het door de kruidendokter Sūnsīmiǎo (581-682) geschreven medisch kruidenboek, tijdens de Tang dynastie. Hij plukte deze in Guangxi. Het is onduidelijk of de in het wild voor komende steranijsbomen in het Chinese Guangxi wild zijn of genaturaliseerd. Ook de voorouders zijn niet bekend.

Men schat dat de steranijs 1000 jaar geleden gecultiveerd is. Op dit moment is in China de imposante hoeveelheid van 23 miljoen hectare steranijs in cultuur, goed voor 1,25 miljoen ton gedroogde steranijs.

De steranijs is beschreven en benoemd in 1888 door Hooker, die het botanisch onderscheid aanbracht tusen giftige Japanse steranijs (Illicium anisatum) en de niet giftige Chinese. De Japanse steranijs bevat grote hoeveelheid van het sesquiterpeen anisatine, in de gewone steranijs ontbreekt deze giftige stof.

Taalkundige aspecten, etymologie

De botanische naam Illicium is ontleend aan het Latijn. Ilicere betekent allure en is een verwijzing naar de rijke smaak.

Vertaling steranijs

engels
star anise, badian anise
frans
badianier de chine, anis étoile
italiaans
anice stellato
spaans
anis estrellado, badián
duits
sternanis
hindi (india)
anasphal, chakraphool
indonesisch
bunga lawang
japans
daiuikyô
vietnamees
đại hồi
chinees
ba jiao 八角
kantonees
baat gok
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Er zijn weinig (betrouwbare) gegevens m.b.t. de voedingswaarde van steranijs, vaak wordt alleen 'anijs' aangegeven. Het overzicht hiernaast is het meest uitgebreide overzicht, getoetst aan andere betrouwbare, in de regel echter onvollediger databases (zie bronvermelding).

Misschien nog opvallender is, dat identieke cijfers worden toegekend aan de Pimpinella anisum, de Spaanse anijs. Toeval, bestaat niet.

Samenstelling per 100 gram rauw product

337
kcal
(1410 kJoule)
17,6
gram
eiwitten
50
gram
koolhydraten
14,6
gram
vezels
15,9
gram
vet
0,6
gram
verzadigd
9,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
3,2
gram
meervoudig onverzadigd
3150
mg
omega-6
Vitaminen
103
µg
vitamine A
(12,9% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21,4% ADH)
3,1
mg
nicotinezuur
(19,4% ADH)
0,8
mg
pantotheenzuur
(13,3% ADH)
0,7
mg
vitamine B6
(50% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
21
mg
vitamine C
(26,3% ADH)
mineralen
648
mg
calcium
2,3
mg
koper
37
mg
ijzer
1441
mg
kalium
170
mg
magnesium
5
mg
mangaan
16
mg
natrium
440
mg
fosfor
Separation characteristics and component comparison of woody extracts of Illicium verum fruit | Hui Ouyan, Pak. J. Pharm. Sci., Vol.27, No.6(Suppl), November 2014, pp.2067-2071 Illicium verum | Flora of China Star anise, seed, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Star anise, nutritionfacts (voedingswaarde) | American institute for cancer research Illicium verum | Wikipedia (EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Star anise | Gernot Katzers's Spice pages Illicium verum | Kew Royal botanic gardens