Het is een gele snijboon, van het type waar Italianen dol op zijn, zie de Romano gold, met witte of zwarte zaden en de Supernano giallo. Alleen de 'Meraviglia di Venezia' - ook wel Marconi gialli genoemd - mag deze naam voeren, als 'prodotto tipico del Veneto'.
De peulen worden in hun geheel gegeten, mangiatutto in het Italiaans. Die van de klimmende meraviglia zijn groter dan die van de 'dwerg', 16-18 centimeter tegen 10-12 cm, een behoorlijk verschil. De peulen zijn even breed, circa 2 centimeter, en de zaden zijn zwart of diepbruin.
De bonen danken hun reputatie aan de historie, en aan de unieke combinatie van de ligging aan zee en aan de voet van de Dolomieten. De unieke factoren die zorg dragen voor het unieke karakter van de boon zijn de vruchtbare bodem, bevloeid door de Sile-rivier die hier in de lagune uit mondt en de ligging aan zee.
De beschut geteelde bonen worden al in het voorjaar (mei) geoogst, die van het open veld later in de zomer. De oogst duurt tot de eerste vorstperiode in oktober.
Het seizoen van de Meraviglia is lang. Eigenlijk wordt alleen niet in de heetste zomermaanden geoogst. De bonen moeten met de hand gebroken kunnen worden, zoals knipbonen. Wanneer een snijboon verdroogt, is dat direct zichtbaar en voelbaar aan de peul, deze wordt slap. Bescherm de verse peulen daarom tegen uitdrogen door deze te verpakken in een vochtige doek, geperforeerde plastic of papieren zak, in de koelkast. Dan zijn de bonen bij 2-4 ° zeker vier-vijf dagen houdbaar.
De moderne snijboon is mals en zoet, hoewel minder smakelijk dan een pronkboon. Kook snijbonen niet te lang, ze worden niet alleen waterig, maar je kookt er al gauw alle smaak uit weg. Snijbonen kunnen om die reden het beste gestoomd worden, waarbij de smaak in de boon gehouden wordt.
De kooktijd van snijbonen hangt af van hoe fijn je de bonen snijd. In de Italiaanse keuken is de in Nederland gebruikelijke snij-, schaaftechniek niet gebruikelijk. De bonen worden in stukjes van zo'n centimeter of vijf gesneden. Neem hiervoor de gemiddelde kooktijd. Kook (zeer) fijngesneden boontjes (met of zonder gebruik te maken van een snijbonenmolen) hoogstens een minuut of 7-8, hele bonen ongeveer een kwartier. Het lekkerste zijn stukjes snijboon die nog wat knapperig, al dente, zijn.
Wat de Europese bescherming betreft, deze is voorbehouden aan de teelt in deze gemeente, die aan de lagune gesitueerd is, in een strook van de monmding van de rivier de Sile en de Punta Sabbioni. De gemeente omvat ook drie eilanden: Treporti, Lio Piccolo en Le Mesole. De bonen worden ok elders in de regio verbouwd, op het eiland San'Erasmo, langs de kust van Bibione en de lagunestad Mira.