in 2006 heeft de Europese Unie de pimentón de Murcia het predikaat Denominación de Origen Protegida (DOP) gegeven. Het productiegebied waarop deze bescherming betrekking heeft beslaat uitsluitend de gemeenten Alhama de Murcia, Beniel, Fuente Álamo, Lorca, Molina de Segura, Cartagena, Fortuna, Librilla, Murcia, Puerto Lumbreras, San Javier, Santomera, Torre Pacheco en Totana in de regio Murcia.
De boeren zaaien het chilirzaad in maart om de rijpe vruchten van september tot november te oogsten. Het is vaak alle hens aan dek. De hele familie werkt dan op het veld, geholpen door wie maar helpen kan, tot seizoenarbeiders toe. De pepers worden handmatig geoogst om ondrergebracht te worden in de drooghuizen langs het veld, die voorzien van kleine lichtkoepels.
VERAVoor het drogen wordt de natuur een handje geholpen met gloeiend eikenhout. Op iedere kiligram chilipeper wordt vij=f kilogram eikenhout gebruikt. Om het verbranden de pepers te voorkomen, liggen de pepers op houten roosters, ongeveer een meter boven het smeulende hout. Het drogen staat onder toezicht van de =secadoro, die enkel malen per dag zorgt voor het gaande houden van het vuur en het keren van de chili's. De droogfase neemt 13 tot 15 dagenin beslag, waarna de chili's geschikt zijn om vermalen te worden. Eerst moeten de steeltjes en kroontjes en zaden nog verwijderd worden, maar niet alle zaadlijsten, omdat de vetzuren die deze bevatten het karakteristieke aroma van het vera-poeder helpen bepalen. Pimenton de La Vera wordt in verschillende variëteiten op de markt gebracht - mild of zoet (dulce), medium heet (agridulce), en heet (picante). Het is gewoonlijk twee jaar houdbaar.
De pimentón is roder dan de meeste Hongaarse paprika en de geur en smaak is heel eigen, verbonden aan de klassieke receptuur van de Spaanse paella. De productie van de beschermde piumentón is beperkt tot zo'n 500 ton per jaar, en moet concurreren met de miljoenen kilo's chilipoeder uit Murcia die, zoals de Consejo Regulador die op de beschermde teelt en productie toe ziet het noemt, 'Chinees of Quechua ("Peruaans") spreekt'. Daarmee wordt gedoeld op de joint-ventures die gevormd zijn om niet alleen pepers uit Murcia, maar ook pepers uit China en Peru in Murcia tot paprikapoeder te verwerken. Hoed u daarom voor namaak !
Vermoedelijk staat Karel V aan de wieg van het succes van het rode poeder dat de. monniuken van Yuste maakten. Hij liet naast het klooster een paleis bouwen voor hem en zijn uitgebreide hofhuishouding, dat hij februari 1557, een jaar na zijn troonsafstand, betrok. Nog geen jaar later (september 1558) overleed hij er, aan malaria. Karel waardeerde de gemalen chili zeer, stond bekend als een gourmand, een lekkerbek, en organiseerde er zijn befaamde banketten. Zijn zuster, koningin Maria van Hongarije, zou zodoende kennis hebben gemaakt met het poeder en het naar Hongarije hebben meegenomen, dat als het land van het paprikapoeder (geen land ter wereld kent zoveel soorten) wordt beschouwd.
De teelt van de chili werd in Murcia is in de zeventiende eeuw door monniken gedaan. Zij realiseerden er in de achttiende eeuw chili-molens. In de vroege negentiende eeuw legden de bioeren in de regio zich toe op de chiliteelt en de productie en export van pimentón. Deze werd van eminent economisch belang voor de gehele regio. Aan het einde van de negentiende eeuw, in 1896, wordt de Asociación del Gremio de Pimentoneros opgericht.
De paprikaproductie vindt al die tijd plaats volgens de traditionele technieken, d,.w.z. droging in de zon, verwerking van de paprika's met de hand en malen met behulp van meestal door water aangedreven molens. Deze stonden op veel plaatsen langs de Rio Sugura, die ook door de stad Murcia stroomt. In 1950 vond de eerste productievernieuwing plaats met de introiductie van machines voor het verwijderen van de zaden en pneumatisch aangedreven maalmachines. Deze in Murcia ontwikkelde machines worden overal ter wereld gebruikt.
Het productiegebied van de paprika's voor de gecertificeerde Pimentós de Murcia ligt in de provincie Murcia in de gemeenten Alhama de Murcia, Beniel, Cartagena, Fortuna, Fuente Alamo, Librilla, Lorca, Molina del Segura, Murcia, Puerto Lumbreras, San Javier, Santomera, Torre Pacheco en Totana. De laatste is het centrum van de Bola-teelt.
Over de hele wereld worden de namen paprika en peper door elkaar gebruikt. Hieraan is (zie hierboven) de verkeerde benaming door Christopher Columbus debet. Zo kan het zijn dat paprika’s in Amerika zowel belllpepper als paprika wordt genoemd, ze in Zwitserland pepperoni heten, in Frankrijk poivron, en in zowel Japan als Korea ‘piment’ (pimang respectievelijk piman). De Spanjaarden gebruiken nog altijd het woord pimientos voor de paprika, waarvan het woord pimentón voor paprikapoeder is afgeleid.
Gemalen chili's bevatten zoals de chili's capsacaïne, de alkaloïde die verantwoordelijk is voor het branderig gevoel op de tong, maar ook de vitaminen en mineralen van chili's. En dat is bepaald niet gering.