De Spanjaarden en portugezen verspreidden de chilipeper over de hele wereld, nadat de peper aanvankelijk zeer lauw werd ontvangen. Columbus beschouwde het als de nieuwe peper, en de monikken van Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe in Extremadura, die de eerste planten op vreemde bodem verbouwden, beaamden dat.
De Portugezen brachten de chili naar de vers gestichtte kolonieë in het zuidoosten en noordwesten van India. india, Cochim (het huidigetoenmalige kolonies in India, namen ieder een deel van de verspreiding voor rekening, naar gelang waar zij hun belangen hadden gevestigd. De bird's eye chili werd door Portugese missionarissen geïntroduceerd in het noordoosten van India, zoals in het heuvelachtige Mizoram. Gedurende de tijd is daaruit een eigen chili-type ontstaan, dat hmarchate of vaimarcha wordt genoemd. De autoriteiten in Mizoram stellen momenteel veel in het werk om deze chili niet alleen te beschermen, maar Mizopram ook te erkennen als de geboorteplek van de bird's eye.
De hmarchate groeit uitsluitend in Mizoram en Manipur, van lager gelegen Chongte in het westen tot het Blauwe gebergte in het zuidoosten, op een hoogte van ruim 2.000 meter. De diversiteit is groot, onderzoek heeft uitgewezen dat er een zeventigtal landrassen zijn.
Ook elders vond de bird's eye zijn stek, zoals in Afrika, waar de peper bekend is geworden onder de naam piri-piri. In Ethiopië is de plant ontsnapt en genaturaliseerd, en wordt nog altijd in het wild. enz.
Hoewel de Thaise bird's eye chili in de regel bird's eye wordt genoemd, zonder nadere aanduiding, doen we dat op deze site wel. Daarmee houden we het onderscheid helder met de andere bird's eye chili's, een term die net als 'ají' op meer chilipepers van toepassing is:De Thaise bird's eye chili is een Capsicum frutescens cultivar met een scherpte van 50.000- 100.000 SHU . Het is een vaste (meerjarige) plant met kleine taps toelopende vruchten, meestal twee of drie per knoop. De vruchten zijn rechtopstaand, zijn 4-8 cm groot en rijpen vurig rood. Het vruchtvlees is dun, en de vrucht heeft veel zaadjes.
De chili werd geïntroduceerd door Portugese missionarissen in het noordoosten van India, zoals in het heuvelachtige Mizoram. Gedurende de tijd is daaruit een solide variëteit ontstaan, die hmarchate of vaimarcha wordt genoemd. De autoriteiten in Mizoram stellen momenteel veel in het werk om deze chili niet alleen te beschermen, maar Mizopram ook te erkennen als de geboorteplek van de bird's eye.
De hmarchate groeit uitsluitend in Mizoram en Manipur, van lager gelegen Chongte in het westen tot het Blauwe gebergte in het zuidoosten, op een hoogte van ruim 2.000 meter. De diversiteit is groot, onderzoek heeft uitgewezen dat er een zeventigtal landrassen zijn.
De Thais bird's eye wordt verbouwd in diverse landen in Zuid-oost-Aië, behalve in Thailand, in Laos, Cambodja, Vietnam en Indonesië .
In de Thaise keuken wordt de Bird's eye, die daar phrik khi nu heet, onder meer gebruikt in Nam prikh pla, een bijgerecht van vissaus, limoensap, knoflook en pepers, of (rauw) bij een gerecht als khao kha mu, een stoofgerecht van varkenspoot en rijst. Het is het belangrijkste ingrediënt in kochchi sambal, een salade gemaakt met vers geschaafde kokos met chili's, limoensap en zout. Kochchi sambal wordt gebruikt in de keuken van Thailand, Laos, Indonesië en Vietnam en in het bijzonder in de Khmer-keuken.
In Aziatische recepten wordt de bird's eye peper onder veel lokale benamingen gebruikt. In Maleisië wordt hij wel de 'cili padi' genoemd, of cabang burung, wat vogelchili betekent. Vogels zijn verzot op de vrucht. Ookl in Indonesië kent men vele benamingen voor de chili: cabai rawit (Bahasa), lombok rawit (Java) en céngék (Sunda) , om er enkele te noemen.
Respecteer het copyright !