De Chilaca heeft een rijke, rokerige smaak en medium scherpte (1.500-2.000 op de schaal van Scoville). De pepers kleuren van donkergroen naar donkerbruin en bijna zwart wanneer ze rijp zijn en kunnen langer worden dan 20 centimeter. De groene, verse pepers worden in allerlei gerechten gebruikt, zoals krokant gefrituurd in capeado.
De naam van deze kromme, gerimpelde chili is afgeleid van de Nahuatl [na-wak] benaming van deze chili chīlatlāhuic of chilhuactli, in het eerste geval 'rode chili' - tlahui betekent zonsondergang - in het tweede geval 'oude chili', de vaakst geciteerde betekenis.
In Oaxaca kent men een lokale cultivar die men chilhuacle noemt, met een brede, paprika-achtige vrucht. Deze is er behalve in negro (voor in mole negro) ook in rojo (mole coloradito) en de citrusachtige amarillo (mole amarillo). Zie chili huacle.
Chilaca's zijn verkrijgbaar in gedroogde vorm (pasilla), geroosterd (pasilla de Oaxaca) en gepeld. Vanwege zijn vaak bruin-zwarte voorkomen wordt de chilaca wel de 'achocolatado' genoemd, letterlijk de chocola-gekleurde.
De Pasilla de Oaxaca [wa-hah-ka] is een gerookte versie uit Oaxaca van een alleen daar verbouwde vrij scherpe chilaca, de chili mije. Deze gedroogde chili is platter dan de reguliere pasilla en scherper, en wordt in zwarte molesaus (mole negra) gebruikt. Is in de culinaire wereld een geduchte concurrent van de chipotle.
Chilhuacle Negro Chilhuacle Rojo Chilhuacle AmarilloPasilla betekent 'kleine rozijn' in het Spaans, refererend aan de rimpelige huid, de donkerbruine kleur en het rozijnachtige aroma van de gedroogde peper.
Respecteer het copyright !