top
Zeekoolscheuten
Crambe cordata
Zeekoolscheuten
 
Gebleekte zeekoolscheuten

Zeekoolscheuten

Crambe maritima - bleekteelt

Om zeekool minder bitter, en dus beter eetbaar te maken, worden de planten op het veld tegen zonlicht afgedekt. Dat gebeurt op een manier die we kennen van veel andere bleekteelten, met behulp van bleekpotten, een methode die al in het begin van de negentiende eeuw wordt toegepast.

Net als bij de monniksbaard (barbe de capucin) wordt een deel van de uitlopers op het veld op een donkere plaats binnen gezet waar ze kunnen uitlopen voor de oogst van de bleke scheuten. dat maar een gedeelte van het veld wordt gehaald, is bedoeld in het belang van de resterende plant.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Bij gebrek aan volledige tabellen met gegevens over de voedingsstoffen, hebben we gegevens uit verscheidene betrouwbare bronnen gecombineerd tot één uiterst bescheiden, en zeker onvolledig overzicht.

Samenstelling per 100 gram gebleekte zeekool

6,9
kcal
(30 kJoule)
2,1
gram
eiwitten
1,6
gram
vezels
0,2
gram
vet
Vitaminen
0,3
mg
vitamine B1
(27,3% ADH)
0,1
µg
foliumzuur (B9)
(0,1% ADH)
30,0
mg
vitamine C
(37,5% ADH)
mineralen
60
mg
calcium
0,1
mg
ijzer
430
mg
kalium
17
mg
natrium

Bronvermelding update april 2023

Sea kale: growing & caring for Crambe maritima | Plantura garden Crambe maritima | Wikipedia (EN) Crambe maritimas | (Online) Atlas of British and Irish flora Sea kale | J. Kitsteiner, Permaculture Zilte landbouw Texel | Vrije universiteit Amsterdam Sea kale| Center for new crops, Purdue University
slotregel