Kokoswater is geen vorm van kokosmelk, dat is een product dat van het kiemwit wordt gemaakt. Kokoswater is van nature aanwezig, het vloeibare endosperm in de jonge kokosnoot. Gedurende het rijpingsproces transformeert het kiemwater in kiemwit, het kokosvlees of copra.
Een citaat uit het artikel uit 2016 van de site van Monique vander Vloed: "De kokosnoot zelf maakt tijdens het groeien en rijpen zelf kokoswater aan. De kokosnoot neemt regenwater op en wordt door de aanwezige vezels in de noot gefilterd, en bewaard in het binnenste gedeelte van de kokosnoot. Door het filteren worden alle bevuilde stoffen en bacteriƫn uit het regenwater gehaald en blijft er een steriel, schoon water over." Baarlijke nonsens.
De vruchten voor het kokoswater worden geplukt tussen de zesde en de negende maand. Er zijn verschillen tussen de smaak van kiemwater naar gelang de kokosvariëteit. De supreme onder de kokosnoten is de oranje Kings' tall uit Sri Lanka, die 'drinkkokosnoot' wordt genoemd dankzij zijn heerlijk zoete kokoswater.
Kokoswater wordt wel het gezondste drankje ter wereld genoemd. Het is verpakt te koop, kant-en-klaar, maar je kunt het ook zelf 'tappen' of opzuigen, rechtstreeks uit de jonge kokosnoot. Het kokoswater in een verse kokosnoot is steriel.
Een opmerkelijk product van kokokoswater gemaakt, is nata de coco, een Phillipijnse uitvinding. Van vers kokoswater wordt ook kefir gemaakt, op een soortgelijke manier als kefir met zuivel wordt gemaakt. Door de fermentatie van kokoswater vang je in deze kefir al het goede van kokoswater en vermijd je de nadelen van zuivel of suikerwater, de gebruikelijke grondstoffen. Het enige dat je er voor nodig hebt, is liefst vers kokoswater en waterkefir.
Het is steeds eenvoudiger geworden jonge kokosnoot te kopen, die is voorbereid op het drinken van kokoswater. Meestal zijn het geschilde kokosnoten, met een conische top en een deukje waar je alleen maar een rietje in hoeft te steken. Let op, hoe witter, hoe verser.
Een niet-voorbewerkte jonge kokosnoot (groen) bewerk je het handigst zelf met een speciale boor waarmee je in een handomdraai een opening in de bolster maakt.
State-of-the-art is de Vietnamese biologisch geteelde kokosnoot van Cocolala®, voorzien van een frisdrank-lipje. Je kunt afzonderlijk de kleine doorgang openen (voor het kokoswater) of de grote dorgang, zoadt je ok het malse kiemwit kunt uitscheppen. Naar beste weten is de Cocolala niet in ons land verkrijgbaar.
Kokoswater is ook kant-en-klaar te koop.
Kokoswater is zeer bederfelijk. Drink het vers uit de kokosnoot of het pak, bewaar het bij voorkeur niet.
In deze ceremonie worden twee gele kokosnoten aan de zwangere vrouw aangeboden waarop de afbeeldingen van het beroemde paar Arjuna en Sumbadra uit het Wajangspel, voorstellende de god Kamajaya en de godin Ratih. Tijdens de ceremonie drinkt de aanstaande moeder een deel van het kiemwater uit beide noten in de hoop dat de goede karakters van Arjuna en Sumbadra opgenomen worden door de ziel van het kind dat zij draagt.
Het water van de nog zachte kokosnoot bevat nauwelijks suiker. Maar naarmate de kokosnoot rijpt, stijgt de hoeveelheid vaste stoffen in het kokoswater, ook het suikergehalte. Hoe verder de rijping, hoe groter het aandeel sucrose daarin en hoe lager de fructose.
Over de samenstelling van kokoswater is beduidend meer documentatie dan over kokosvlees. Voor een gedegen inzicht, verwijzen we naar de publicatie van Jean Yong (zie bronvermelding).
Respecteer het copyright !