Je begint ermee door in augustus in te zaaien. Je geeft de plant daarmee de kans nog voor de eerste vorst scheuten te vormen. Gewoonlijk worden ze geoogst wanneer de plant in januari of februari, uitloopt. Daarna niet meer.
De paarsgestreepte scheuten moeten dicht bij de grond worden afgesneden en ontdaan worden van draderige vezels, zoals je bij rabarber en selderij doet. Je bereidt ze door ze enkele minuten te stomen, uit te laten lekken te overgieten met een scheut gezouten boter en peper.
Mocht je overwegen de plant zelf te telen, lees dan beslist één van de vele Britse plantadviezen. Zoals de klassieke naam 'potherb of Alexandria' aan geeft, is de plant zeer geschikt als potplant (potherb).
De scheuten zijn breekbaar en moeten grondig, maar omzichtig, gewassen worden, alvorens ze te kunnen gebruiken. In de Romeinse keuken werden de scheuten na wassing in een bad van azijn en zout gelegd om na een maand voorzichtig gepeld te worden.
Uit de tijd dat zwartmoeskervel een gebruikelijke groente was, stamt een reeks interessante recepten uit de Franse en Engelse keuken. Van recenter datum is een tarte tatin, op de site van Sauvages bon.
Zwartmoeskervel is rijk aan etherische olie, waaronder furanosesquiterpenoiden (54.1-76.2%) waarvan isofuranodiene het belangrijkste bestanddeel is. Deze olie wordt beschouwd als een remmer van de ontwikkeling van borst- en prostaatkanker.
Respecteer het copyright !