top
Venkelzaad
Foeniculum vulgaris
Venkelzaad
Venkelproducten
Venjkelzaad

Venkelzaad

Gemalen venkel is afkomstig van dezelfde venkelplant als de venkelknol, de Foeniculum vulgare, in de regel de 'dulce', een speciaal voor de zaadvorming geteeld soort.

Feitelijk is het venkelzaadje één van de twee segmenten waaruit het venkelvruchtje bestaat. Het venkelvruchtje is een schizocarp, bestaande uit twee eenzadige (meri)carpels van 4-8 mm lang. Deze zijn bevestigd aan een gemeenschappelijk steeltje, het carpophoor. Elke mericarp heeft een platte kant en een bolle zijde met vijf ribben. Het pericarp dat is opgebouwd uit epicarp, mesocarp en endocarp, vormt de omhulling van het feitelijke venkelzaadje.

De venkelvruchtjes zijn indehiscent, wat betekent dat ze gesloten blijven, zelfs wanneer het zaad rijp is. En zo worden ze ook verkocht, reden waarom het mericarp zaadje genoemd wordt.

De 'zaadjes' zijn in verscheidene kwaliteiten te koop. Het lichtgroene zaad is de beste kwaliteit. De smaak is kruidig en doet aan anijs denken. De zoete smaak wordt geprononceerder wanneer je de zaadjes in de vijzel breekt en ze kort roostert, in een droge pan. Daarmee verliezen ze ook de enigszins bittere ondertoon.

Venkelzaad wordt van oudsher in de Aziatische keuken gebruikt en heeft dankzij de Romeinen zijn intree gedaan in de Zuid-Europese keuken. Het maakt deel uit van het 5-kruidenpoeder en het Indische panch poran. In de Zuid-Europese keuken wordt venkel vaak in worst gebruikt. Alternatieven: dille- en karwijzaad.

Benamingen in diverse talen

engels
fennelseed
frans
graines de fenouil
italiaans
semi di finocchio
spaans
semillas de hinojo
duits
fenchel samen
arabisch
budhur alshamr
indonesisch
biji adas
chinees
huíxiāng zhǒngzǐ 茴香種子
 
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Venkelzaad staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige werking. het wordt op verschillende manieren tot medicijn verwerkt. De krachtigste vorm daarvan is venkelolie. Ook worden er extracten van getrokken, die bereid worden als thee.

Samenstelling per 100 gram rauw product

345
kcal
( 1443,5 kJoule)
15,8
gram
eiwitten
52,3
gram
koolhydraten
14,9
gram
vet
½
gram
verzadigd
9,9
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,7
gram
meervoudig onverzadigd
1690
mg
omega-6
Vitaminen
45
µg
vitamine A
(6% ADH)
0,4
mg
vitamine B1
(36% ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(29% ADH)
6,1
mg
nicotinezuur
(38% ADH)
½
mg
vitamine B6
(36% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
mineralen
1196
mg
calcium
1,1
mg
koper
18,5
mg
ijzer
1694
mg
kalium
385
mg
magnesium
6,5
mg
mangaan
88
mg
natrium
487
mg
fosfor
3,7
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2021

Morphology and microscopy of Ephedera stem | K.Khandelwal 2008 Practical pharmacognosy Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Fennel | Wikipedia (EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Fennelseed, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com
slotregel