Net als ajowan-zaadjes, zijn radhuni-zaadjes eigenlijk vruchtjes. Radhuni wordt vrijwel uitsluitend gebruikt in de Bengaalse keuken, maar zelden in de rest van India.
Radhuni, ook wel wilde selderij of in het Hindi ajmod en in het Sanskriet ajmoda genoemd, wordt vaak verward met ajowan waar het heel verwant mee is, of met selderijzaad, vanwege de Engelse benaming wild celery. Radhuni smaakt ook als selderij, maar de geur doet eerder denken aan peterselie, met lichte citrustonen. Over het algemeen wordt de smaak als dominant en krachtig ervaren. Radhuni wordt onder meer gebruikt in 'panch phoron' een specerijenmengsel met komijnzaad, fenegriekzaad, venkelzaad en kalonji.
De vruchtjes zijn 2-3 mm lang, zijn grijs-groen en geribd, zoals komijn en kummel. Elk zaadje telt 5 ribben. De vruchtjes rijpen niet alleen verspreid over een langere periode, ze vallen af wanneer ze rijp zijn, reden waarom vooral onrijpe vruchten worden geoogst, voorzichtigheidshalve. Ze bevatten ongeacht de rijpingsgraad 3-10% olie. De belangrijkste component in deze olie is thymol (circa 50%). Ajowan is daardoor bitterig van smaak, en scherp, een combinatie van (Mexicaanse) oregano - milder dan oregano - en zwarte peper, met een vleugje mint. De belangrijkste smaakcomponenten zijn:
Radhuni is via het intertet verkrijgbaar, voorzover we kunnen nagaan niet verkrijgbaar in Europese winkels of webwinkels. Een merk waarop je kunt zoeken is JK, maar ook het merk Radhuni (verwarrend misschien?) heeft radhuni in haar assortiment.
De zaden zelf zijn niet eetbaar. Ze zijn te hard en te vezelig om - zelfs na bereiding - gegeten te worden. Daarom worden ze na de bereiding uit het gerecht genomen, gemalen of gevijzeld. Tevoren worden de zaden geroosterd om de smaak meer tot uitdrukking te brengen.
Korianderzaad wordt in tal van gerechten gebruikt, vaak in combinatie met komijn. Voorbeelden van gerechten met korianderzaad zijn curries, ingelegde groenten (pickles), soepen en stoofgerechten. Het is een bestanddeel van veel specerijenmengsels in de Indiase en Indonesische keuken, maar het gebruik van korianderzaad is zeker niet voorbehouden aan de Aziatische keukens, ook in de Franse keuken wordt het gebruikt, bijvoorbeeld in ratatouille.
Bewaar korianderzaad op een droge, koele plaats in een goed gesloten verpakking, en maal het kort voor gebruik (eerst even roosteren).