Chirimoya DOP
Annona cherimola
CHIRIMOYA DOP
DE CHERMIOYA'S
Beschermde Spaanse chermoya
CHIRIMOYA DE LA COSTA | ANNONA CHERIMOLA VAR FINO DE JETTE ©2019 FOTO: QUALIGEO

CHIRIMOYA

de la Costa tropical Granada-Málaga DOP

De cherimoya-cultivars "Fino de Jete" en "Campas" zijn voorzien van het Europese predikaat DOP (DPO) wanneer ze verbouwd zijn in de Costa tropical Granada-Málaga, een smalle strook langs de zuidkust van Spanje.

De chirimoya's (het Spaanse meervoud is chirimoyo) zijn in deze streek ontwikkeld aan het einde van de 19e, begin van de 20e eeuw. Zij danken hun bescherming aan de plaatsgebonden teelt en aan een reeks kwaliteitsvoorwaarden die betrekking hebben op de teelt en de verwerking van de vruchten, waarop wordt toegezien door de Consejo regular. Andere cherimoya-cultivars mogen het predikaat niet voeren, ook al komen ze uit deze regio.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De cherimoya "Fino de Jete" is ontwikkeld in Jete, een stad in de vallei van de Rio Verde uit de variëteit Imprissa. De cherimoya "Campas" is het nageslacht van één enkele boom uit de vallei van de Rio Secco, vernoemd naar de eigenaar van het stuk grond waarop deze groeide.

De streek maakte kennis met de cherimoya in de 16e en 17e eeuw door Amerikaanse remigranten. Pas aan het einde van de 19e, begin 20e eeuw werd de teelt serieus, eerst op kleine schaal met het planten van geïsoleerde bomen of boomgroepen. Hieruit zijn de lokale variëteiten ontstaan. Pas na de Spaanse burgeroorlog werd de teelt grootschaliger, aanvankelijk in de Rio Verde vallei, ten koste van de sinaasappelteelt, in 1941 besloeg de teelt 55 hectare, tien jaar later het dubbele. Op dit moment is in de regio 3.500 hectare in gebruik voor de teelt van cherimoya's, dat is circa 90% van alle landbouwgrond.

De DOP-regio, dat is het gebied waarbinnen men gebruik mag maken van het predikaat, omvat de gemeenten: Motril, Vélez Benaudalla, Los Guájares, Molvízar, Salobreña, Itrabo, Otívar, Lenteji, Jete en Almuñecar, in de provincie Granada en Nerja, Frigiliana, Torrox, Algarrobo in de provincie Vélez-Málaga. Dit gebied is het enige gebied in Europa met een subtropisch klimaat, dankzij de noord-zuid georiënteerde valleien van de Rio Verde en de Rio Secco en de beschutte ligging door het Penibético gebergte.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De oorspronkelijke benaming van de cherimoya is chirimuya, de naam die deze DOP voert en die de Inca's er aan gaven, en die 'koud zaad' betekent.

VERTALING CHERIMOYA

engels
cherimoya
frans
chérimolier
italiaans
cirimoia
spaans
chirimoya
duits
cherimoya
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De vrucht is rijk aan vitamine B1, B2 en B6, calcium, ijzer en fosfor. Hij bevat meer eiwitten dan andere vruchten.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

74
kcal
( 309,6 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
17,7
gram
koolhydraten
2,3
gram
vezels
15
gram
waarvan suikers
0,6
gram
vet
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(4% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
18
µg
foliumzuur (B9)
(9% ADH)
11,5
mg
vitamine C
(14% ADH)
MINERALEN
8
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
269
mg
kalium
16
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Chirimoya DOP | Junta de Andalusia Chirimoya DOP | Consejo regular