Cashew-appel
Anacardium occidentale
Cashew-appel
PRODUCTEN VAN DE CASHEWAPPEL
CASHEW APPEL | Anacardium occidentale

CASHEW-APPEL

De cashew-appel is het onbekende familielid van de cashewnoot. Beide groeien aan de kasjoe- of acajouboom (Anacardium occidentale), een Zuid-Amerikaanse boom die zowel echte vruchten als schijnvruchten draagt. De cashew-appel is zo'n schijnvrucht.

De cashewappel is geen vrucht, maar de gezwollen bladsteel (receptaculum) van de echte vrucht, waarvan het zaad cashewnoot wordt genoemd. Het is een 5 tot 10 cm grote peervormige vrucht , die in tegenstelling tot de boonvormige vrucht waarin de cashew schuilt niet giftig is, en als handfruit gegeten wordt.

De rijpe 'vrucht' heeft een gele of rode, zachte schil en bevat sappig en zeer geurig vruchtvlees. Het vruchtvlees is drie tot vijf maal rijker aan vitamine C dan een sinaasappel. Het sap van de cashew-appel is echter aan de wrange kant.

Practische zaken

Culinair gebruik en bereiding

De cashew-appel bederft snel, en wordt buiten het groeigebied zelden of nooit aangeboden, wel de producten die er van gemaakt worden: sap, gelei, jam, stroop, azijn, wijn (cajuwijn) en vanuit Goa, India zelfs een distillaat, feni.

Aan de cashewnoot, het zaad van de echte vrucht is een apart artikel gewijd.

Bewaren

De cashew-appel wordt per definitie rijp geplukt, en is daarna hoogstens een etmaal goed te houden. De vrucht is zeer kwetsbaar, barst gemakkelijk tijdens het transport of wanneer hij gestapeld wordt. Hierdoor wordt hij nauwelijks verhandeld, en direct na de pluk verwerkt.

Oorsprong en verspreiding

Ondanks vele beschrijvingen van de cashewplant in de geschiedenis is niet duidelijk wat de oorsprong van de boom is, mede doordat het onderscheid tussen de wilde en de gecultiveerde soort in die beschrijvingen niet duidelijk is.

Cashewbomen groeien in een gebied tussen de 27e noordelijke lengtegraad en de 28e zuidelijke lengtegraad, in het bijzonder in de kustgebieden van Brazilië. Ondanks de concentratie van cashewbomen in de Amazone en de Cerrados neemt men aan dat ze van oorsprong niet uit die delen van Brazilië komen, maar uit het noordoosten van het land.

In de 17e eeuw is de plant door de Portugezen naar India en Afrika gebracht, en daar aangeplant tegen erosie. Pas rond die tijd ontdekt men de cashewnoot ook als voedsel en als medicijn. In India (Goa) maakt men een alcoholische drank van de cashewappel volgens de toddy-traditie. De drank wordt cazulo of feni genoemd.

Hoewel het leeuwendeel van de cashewteelt gericht is op de productie van de cashewnoot en de winning van olie en zuur uit de schil van de vrucht, worden ook kasjoebomen verbouwd omwille van de cashew-appel. Ook wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van de onrijpe appels, die tot recent als onbruikbaar afval van de notenindustrie werden beschouwd.

Taalkundige aspecten, etymologie

De olie die de schil van de vrucht bevat is samengesteld uit het middensegment botanische soortnaam anacardum en het Latijn voor olie, oleum tot cardol.

VERTALING CASHEW-APPEL

engels
cashew apple
frans
pomme de cajou
italiaans
noce di cagiú
spaans
manzana de cajú
duits
cashewapfel
arabisch
 
hindi (india)
cadju
indonesisch
buah mete
vietnamees
 
japans
 
chinees
 
kantonees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

De cashew-appel bevat 262 mg/100 gram vitamine C, tot vijf maal zoveel als een sinaasappel, is suikerrijk en bevat veel tanninen en mineralen, net als de cashewnot voornamelijk calcium, ijzer en fosfor.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Cashew production | FAO Cashewnut commodities | The public Ledger Physiology of cashew plants grown under adverse conditions | M. Bezerra in Scielo Feb 2008 Extraction of Polyphenols from Cashew Nut Shell | M. Obichukwu, Chemical Engineering Department, Federal University of Technology, Minna, Nigeria Mineral composition of cashew apple juice | Pakistan Journal of nutrition 2011 10(12) pp 1109-1114 Know what you eat: cashew, raw | Nutrition Data self 'Blood cashews': the toxic truth about your favourite nut | B. Wilson 04 May 2015, Telegraph Cashew nut workers suffer 'appalling' conditions as global slump dents profits | L. Lamble, 02 Nov 2013 The Guardian From Vietnam's Forced-Labor Camps: 'Blood Cashews' | A. Marshal, 06 Sep 2011 Time
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.