top
Feni
Cashewbrandewijn
Feni
 
Feni

Feni

Cashewappel likeur

Feni is een likeur uit het Indiase Goa, gemaakt van cashewappel of kokosnoot. De cashew-versie wordt niet van de cashewnoot zelf gemaakt maar van de cashewappel, de schijnvrucht van dezelfde plant.

Goa is van oudsher het land van de kokosnoot. Net als in andere delen van India wordt het sap van de kokosbloem gebruikt voor de distillatie van 'toddy'. De kasjoeboom is niet inheems in Goa, maar er door de Portugezen geïntroduceerd. De cashewfeni is daarom uniek voor India, en sinds 2009 een beschermd product, met het Indiase GI-label, waarborgend dat alle van cashew gemaakte feni in Goa geproduceerd is

Feni is verkrijgbaar in vijf uitvoeringen:

  • neero, alcoholvrij sap van de tweede persing
  • urrack, eerste distillaat, circa 15% alcohol
  • cazulo, tweede distillaat, circa 40% alcohol
  • feni, derde en laatste distillaat, 43-45% alcohol, helder
  • gerijpte feni, 43-45% alcohol, goudbruin

Voor cashew-feni worden traditioneel alleen de van de boom gevallen, rijpe 'appels' gebruikt. Deze worden op de boerderij verzameld en geperst en - met de voeten - gestampt. Alvorens de cashewappels te persen, worden de zaden (de cashewnoten) verwijderd.

Het sap van de eerste persing wordt neero genoemd. Alleen deze eerste persing wordt gedistilleerd. Het sap van de tweede persing wordt puur gedronken en niet gedistilleerd. Voor de distillatie wordt de neero enkele dagen gefermenteerd in aardenwerken of koperen potten, zonder enige toevoeging. De potten staan deels ingegraven.

Het eerste distillaat wordt urrack genoemd. Urrack is fruitig en wordt bij rauwe mango gedronken. Het bevat slechts 15% alcohol. Voor de tweede distillatie wordt urrack gemengd met neero. Het resultaat van deze distilllatiegang wordt cazulo genoemd, en bevat ruim 40% alcohol, Er rest nog één distillatie door urrack aan de cazulo toe te voegen. Omdat deze feni vaak als een te sterke drank wordt beleefd, wordt veel cazulo - dus voor de derde distillatie - als feni verkocht.

Sinds enkele jaren wordt Feni ook fabrieksmatig geproduceerd, waarbij logischerwijs minder rijp fruit gebruikt wordt, en vaak ook een versneller wordt ingezet. Feni is in de regel geler, maar wordt tegenwoordig ook in houten vaten gerijpt, als een whiskey, waardoor het een goudbruine kleur krijgt.

Net als tequila wordt feni geserveerd met een schijfje limoen en een vleugje zout, en combineert met elke licht-citrushoudende frisdrank, als Sprite of het lokale Limca. 'Shaken' is feni licht troebel, daaraan dankt het de Sanskrit bemaning phena, dat troebel betekent. Feni wordt ook wel feno, fenim of fenny genoemd.

slotregel

Bronvermelding update februari 2021

Feni, the tropical Indian liquor you need to try | Leigh Kunkel, Ozy Feni (liquor) | Wikipedia (EN)
slotregel