top
Lactobacillus kimchii
Melkzuurbacterie
Lactobacillus kimchii
 
startafbeelding
Kimchi

Lactobacillus kimchii Yoon

in bewerking

De Lactobacillis kimchii is een melkzuurbacterie die alleen in kimchi voor komt, en om die reden naar dit Koreaanse volksvoedsel nr 1 is vernoemd.

Deze bacterie behoort tot de orde van de melkzuurbacteriën, Lactobacillales. Dit zijn anaerobe, meestal aerotolerante bacteriën, verantwoordelijk voor de omzetting van suikers in melkzuur. Tot de melkzuurbacteriën behoren de geslachten Lactobacillus, waartoe deze kimchii hoort, en het geslacht Streptococcus.

Kimchi is een Koreaanse groenten-fermentatie waarin een groot aantal melkzuurbacterië een rol spelen, behorende tot de:

  • Leuconostoc,
  • Lactobacillus,
  • Lactococcus en
  • Pediococcus
.

De belangrijkste spelers in de fermentatie van groenten tot kimchi zijn de Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides en de Lactobacillus sakei subsp. sakei. Temidden van het complex aan bacteriën is in 2000 door Jung-Hoon Yoon het geheim van de tot toe niet geïdentificeerde bacterie ontrafeld, die grote overeenkomsten vertoont met de Lactobacillus alimentarius en Lactobacillus kimchii is genoemd.

slotregel

Bronvermelding update maart 2020

Metagenomic Analysis of Kimchi, a Traditional Korean Fermented Food | J. Yung e.o. Applied and environmental microbiology, American society for microbiology Kimchi | Ourfood Lactobacillus kimchii sp. nov., a new species from kimchi | Jung-Hoon Yoon e.o. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology (2000), 50, pp 1789–1795 Lactobacillus kimchii | Citizendium
slotregel