tags
Tijdens Navrati, een vastenperiode van negen nachten, tien dagen, eten Hindu's geen granen. Boekweit en amaranth zijn vervangers, net als singhara, de vrucht van de Trapa natans. Singhara is bij ons bekend onder de naam caltrop.
Onder de naam Singhara (ka) atta, zoals het meel in Hindi heet, schuilt tegenwoordig een heel scala van producten verkocht dat niets met caltrop van doen heeft, van gemalen waterkastanje (Eleocharis dulcis) tot gemalen kastanje. Wanneer je leest dat het meel slechts 23% koolhydraten bevat, weet je zeker dat het meel van de waterkastanje betreft, en nietr van de waternoot. Singhara atta bevat om en nabij 49% koolhydraten.
Singhara atta wordt gemaakt van de waternoot, een vrucht die na gekookt en gepeld te zijn, wordt gedroogd en vermalen. Het meel is daardoor overwegend wit.
Origine (land, streek): Azië
Plantensoort: Trapa natans
Type: zetmeel
Kleur: wit
Korrelgrootte: - μ
Vetgehalte: 0,5%
Amylose: ca 2%
Zetmeel: › 90%
Allergie: glutenvrij
Smaak: neutraal
Aroma: neutraal
Bindingskarakteristiek: semi-transparant
Bindingstemperatuur: 70-75°
Omkeerbaarheid: nee
Lees de verpakking zorgvuldig, om je er van te verzekeren meel van de caltrop te kopen. Wanneer de tekst niet helemaal duidelijk is, geeft in veel gevallen de illustratie op de verpakking uitsluitsel.
Geen caltrop is in elk geval het in het Frans geschreven macre commune, dat is meel van de waterkastanje (Eleocharis dulcis),
Gebruik singhada atta net als maizena. Los eerst wat op in water, alvorens het te gebruiken als bindmiddel. Omdat het niet zo gemakkelijk in water oplost als maizena - vaak het gevolg van klontjes - doe je er goed aan het meel vor je het in water doet, met een vijzeltje fijn te maken. Het droge zetmeel gebruik je om producten die je wilt frituren van een knapperig korstje te voorzien. Recepten met singhara atta zijn puri, roti, halwa, sabzi
Singhara atta is circa 6 maanden houdbaar.