top
Arrowroot-zetmeel
Marantha arundiceae
Arrowroot
 
Arrowroot - Maranta arundicea

Arrowroot

Pijlwortel

Arrowroot is het zetmeel van een plant die in het Nederlands pijlwortel wordt genoemd. Het zetmeel van de arrowroot ziet er vrijwel hetzelfde uit als aardappel- of rijstzetmeel, en voelt hetzelfde wanneer je het tussen je vingers wrijft.

Arrowroot heeft een karakteristieke, herkenbare geur wanneer het in aanraking komt met water. Het bindresultaat van arrowroot is glad en consistent, =veel gladder en consister dan een binding met aardappelzetmeel bijvoorbeeld.

Arrowroot gaat al een binding aan bij 64°, een reden om het te gebruiken bij de bereiding van delicate sauzen, pudding en glazuur, producten die niet aan de kook mogen komen:

  • koud toevoegen met een garde, daarna zachtjes verwarmen en met spatel roeren (geen lucht inbrengen) tot aan het bindpunt van - om precies te zijn - 63,94°.
  • in koude vloeistof oplossen alvorens arrowroot aan warme vloeistof toe te voegen,

Zetmeelkarakteristiek

Gemiddeld bevat de arrowroot wortel 99% zetmeel (droge stof), waarvan 15% amylose. De korrelgrootte varieert van 30 tot 126 μm. De korrelvorm is minder bol dan die van veel andere zetmeelsoorten, eerder wat afgeplat.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

357
kcal
(1495 kJoule)
0,3
gram
eiwitten
88,1
gram
koolhydraten
3,4
gram
vezels
0,1
gram
waarvan suikers
9
mg
omega-3
36
mg
omega-6
Vitaminen
7,0
µg
foliumzuur (B9)
(3,5% ADH)
mineralen
40
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
11
mg
kalium
3
mg
magnesium
1
mg
mangaan
2
mg
natrium
5
mg
fosfor
0,1
mg
zink
slotregel

Bronvermelding update juli 2020

Arrowroot | Wikipedia (NL/EN) Arrowroot | Etymologiebank P.A.F. van Veen, Van Dale etymologisch woordenboek Arrowroot | M.D. Erdman, 1984 Economic botany, New York Botanical garden Maranta arundinacea | FAO FAO Ecocrop Maranta arundinacea | Record display Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen Arrowroot, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Physicochemical Characterization of ArrowrootStarch (Maranta arundinacea Linn) andGlycerol/Arrowroot Starch Membranes | Carlos Andrés Sandoval Gordillo e.a. International Journal of Food Engineering 2014; 10(4): pp 27–735 doi 10.1515/ijfe-2014-0122 Chemical Composition, Mineral Profile, and Functional Properties of Canna (Canna edulis) and Arrowroot (Maranta spp.) Starches | Elevina Pérez, Plant Foods for Human Nutrition 60(3):113-6 · September 2005 DOI: 10.1007/s11130-005-6838-9
slotregel