Er zijn uitvoeringen in staal, in aluminium, gietijzer, met en zonder anti-kleeflaag, er zijn inmiddels zelfs keramische uitvoeringen. De traditionele kawa is echter van gietijzer of plaatstaal.
Het gebruik van de tawa verschilt per regio. In India wordt er zowel gerezen als ongerezen (plat)brood op gebakken, zoals chapati, paratha, dosa of cheela. In Pakistan bakt men er overwegend roti op. Maar ook naan kun je er mee bakken, zoals op de foto van de naan-bakker uit Dinajpur in Bangladesh te zien is. Hij gebruikt een applicator om het deeg tegen de hete tawa te 'plakken', zoals bij het bakken van naan in een tandoor.
Daarnaast wordt de pan gebruikt om gerechten in te bakken, zoals chaat, vlees, kip en vis. Bijvoorbeeld op markten, waar je tawa's van enorme afmetingen kunt tegenkomen, zoals die in Lahore
In veel talen betekent tawa, dat ook als tawaa wordt geschreven 'pan'. Niet meer dan dat. Het woord, of een daarop gelijkend woord komt tot in de Balkan voor, steeds met dezelfde ruime betekenis. Alleen in Aziatische landen wordt er specifiek een pan mee bedoeld om platbrood mee te bakken. In het Westen van Azië is de pan in altijd bol van vorm en wordt saj of saç genoemd. In Iran heet de pan tāve.
Vaak worden gerechten naar de pan vernoemd, zoals het Turkse platbrood saç ekmeği, één van de drie dunne Turkse platbroden.