top
Sinaasappelschil
Citrus sinensis osbeck
Sinaasappelschil
Citrusschillen en konfijtsels
BLOEDSINAASAPPELSCHIL | CITRUS X SINENSIS OSBECK

Sinaasappelschil

De schil van de (zoete) sinaasappel

De heerlijk ruikende schil van de sinaasappel is eetbaar, maar het liefst na bereiding. De rauwe schil is practisch oneetbaar, taai door de vele vezels, en moeilijk te verteren. De olie uit de schil wordt op grote schaal als smaakmaker gebruikt.

Sinaasappelschil wordt onder meer verwerkt in sinaasappeljam (waarvoor in de regel gelijke delen schil en suiker worden gebruikt) en sinaasappelsap. De gekonfijte sinaasappelschil is het enige product dat louter uit sinaasappelschil bestaat. Deze wordt hoofdzakelijk in de banketbakkerij gebruikt (denk aan de versiering van de kerstkrans), maar ook aan jam toegevoegd.

De schil wordt op grote schaal verwerkt voor de extractie van de olie ten behoeve van de cosmetica-industrie en de voedingsindustrie. en voor de bereiding van pectine. Ongeveer 13% van alle pectine komt van sinaasappelschil. Maar wist je dat in sommig sinaasappelsap ook de schil is verwerkt ?

De sinaasappelschil heeft een zeer specifieke smaak, een samenspel van d-limoneen - dat bekend is als de citrusaroma, maar dat eigenlijk maar heel zwak van smaak en geur is - en diverse aldehyden, waaronder decanal, die ondanks minieme hoeveelheden voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de sinaasappelaroma's. De etherische olie in sinaasappelschil bestaat voor circa 90% uit monoterpenen, waarvan d-limoneen voor het leeuwendeel - niet meer dan 3,5% uit hydrocarbonaten en nog minder - slechts 2% - uit aldehyden:

  • d-limoneen, citrusaroma
  • linalol, verantwoordelijk voor de frisse bloemengeur, voor de geuren van rozenhout en koriander
  • α- en β-pineen, houtige dennegeur, als in komijn, den(neappel), jeneverbes en hennep,
  • β-myrceen, kruidig aroma, met tonen van vruchten (mango, druif, perzik) en mint,
  • decanal en octanal, zure aldehyden, bepalend voor het sinaasappelschil-aroma, ook in boekweit

Het lijkt een onnodige vermelding, maar was de sinaasappel zeer grondig voor je de schil gaat gebruiken, en inspecteer de schil goed op schimmelsporen.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Gekonfijte sinaasappelschil is vrij algemeen kant-en-klaar verkijgbaar. Wil je er zelf mee aan de slag, koop bij voorkeur onbespoten sinaasappelen.

Culinair gebruik en bereiding

In de Aziatische keuken is het gebruik van de sinaasappelschil wijd verbreid. In India verwerkt men de schil in chutneys en curries, ook China kent talrijke gerechten waarinder sinaasappelschil wordt verwerkt, hoewel men daar de voorkeur geeft aan de schil van de mandarijn, chénpí 陳皮 genaamd. In de Verenigde Staten zul je bij menig Chinees restaurant Zuo Gong Ji tegenkomen, General Tso's chicken. Dit is geen origineel Chinees gerecht, maar een gerecht zoals we er in ons land vele kennen, dat op Chinese wijze maar naar de smaak van de niet-Chinezen is bereid.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De verse schil is zeer kort houdbaar, tenzij deskundig gedroogd.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Net als de vrucht zelf bevat de schil van de sinaasappel veel vitamine C, 136 mg per 100 gram. Daarnaast bevat de schil unieke natuurlijke flavonoïden (antioxidanten).

Daarnaast bevat de schil vitamine A (β-caroteen), B2 en B6, vezels, foliumzuur, kalium en anti-oxidanten.

slotregel

Bronvermelding update december 2020

Orange Peel Extract Market - Global Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends, and Forecast 2017 - 2025 | Transparency market research