raita
Gajar ka murabbā
Marmelade
Gajar ka murabbā
 
raita
GAJAR KA MURABBā

GAJAR KA MURABBA गाजर का मुरब्बा

Marmelade

Gajar ka murabbā of kortweg gajar murabbā is een bereiding van de zoete, rode peen, desi gajar genoemd. Het is een uit de Kaukusus geïporteerd recept, een marmelade van groente en specerijen.

Kun je niet aan de originele dsesi gajar komen - deze zijn door en door rood met uitzondering van lichtgekleurde 'pit', gebruik dan onze eigen rode wortel, eventueel bospeen. Normaliter wordt murabbā met vruchten gemaakt. Lees het artikel erover.

INGREDIËNTEN

500
gram
desi gajar (rode wortel)
500
gram
kristalsuiker
1
el
vers limoensap
 
 
saffraandraden
 
 
groene kardemom
 
 
amandelen

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Gebruik een vijf-, zestal ongepelde kardemompeulen, of pel er zoveel, dat je een volle theelepel zaden hebtt. Maal deze fijn.

DE BEREIDING

Was de peen, en snijd de uiteinden er af. Prik de wortels rondom in met een vork in. De bdoeling daarvan is dat de sappen uit de wortel kunnen vrijkomen en de gesmolten suiker wordt opgenomen.

Leg de wortels in twee lagen in een voldoende ruime koekenpan, en strooi er de suiker over heen. Laat de peen zo een nachtje staan. Roer de suiker en de penen de volgende dag door elkaar en zet de wortels op hoog vuur op.

Na een half uurtje begiet je de peen met de suikersiroop en het limoensap, en laat je de siroop nog een minuut of 20 op leen agere stand sudderen, totdat de sioop traag en al bijna stroperig is geworden. Voeg er dan de saffraan - niet te veel - en de kardemom aan toe, en na nog eens 10 minuten zijn de penen heerlijk zacht, en is de murabba klaar.

Bestrooi de murabba eventueel met amandel.

BEWAREN

Waneer je de murabba maakt om in weckpotten te bewaren, snijd je de peen, nadat je deze ingeprikt hebt, in strips. Wil je liever minder suiker gebruiken, vervang dan de helft van de suiker door water.

BRONVERMELDING UPDATE JUNI 2019

Gajar murabba | eg recipes of India Gajar murabba | Desi food, Youtube
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.