Een andere benaming is Dätcher, en in het Rheinland wordt Reibekuchen Rievkooche genoemd, de beroemdste aller Reibekuchen. Over de grens, in de regio Nijmegen eet men ze ook, ze heten dan Riefkuukskes.
Één van de verschillen tussen Rievkooche en 'gewone' Reibekuchen is dat aan het recept wat nootmuskaat wordt toegevoegd en dat in plaats van het (hele) ei eidooiers worden gebruikt. Maar ook de, zoals dat in het Duits heet, Beilagen, verschillen. Op vrijdagen vooral, vleesloze dag volgens de tradities van de katholieke kerk, eet men Rievkooche met suikerstroop en Schwarzbrot, en ook wel met appelmoes.
"Miestens weede Rievkooche met Appelputsch jejässe, em Rheinland äwer och op_en traditionelle Aat: Op_e_ner Schief Schwazbruut met Röbekruck."
Wat zoveel betekent als dat Rievkooche traditioneel manier op een snee ambachtelijk roggebrood met (bieten)stroop wordt gegeten. Op de tweede, verborgen foto zie je overigens de allersmakelijkste "Keulse Vegiburger", Rievkooche von d'r Bud, op een knapperige bol met schijfjes appel, niks roggebrood!
Rasp de ui. Schil de aardappelen en rasp ze met een grove rasp. Druk de rasp met de hand samen zodat zoveel mogelijk water weg loopt.
Doe de geraspte aardappelen in een kom en meng er het ei/eidooier door. Bestrooi de massa met een laagje bloem en roer die er doorheen. Maak op smaak met peper en zout.
Bak ze in porties in boter en laat de koekjes op keukenpapier uitlekken.
Geef er een heerlijke vossenbescompote bij.
Respecteer het copyright !