De Abbruzen, in het zuiden van Italië, zijn bekend om de saffraanteelt en de vele saffraangerechten. Dit is er é&eaute; van. Eenvoudig te maken, oogstrelend en super-lekker!
In onderstaand recept worden perle de mozzarella gebruikt, maar de grotere bocconcini kunnen ook.
Verwarm het water, en maak intussen de saffraan fijn in een vijzel. Strooi deze van het vuur af in het water, en laat dit geheel afkoelen. Doe het liefst de dag tevoren.
Laat de bolletjes mozzarella uitlekken, en dep ze droog met keukenpapier. Laat ze bij kamer- of keukentemperatuur staan. Maak nu een plakkerig beslagje van de bloem en het saffraanwater.
Doe het beslag in een kom, en het broodkruim in een andere, en verhit de frituurolie tot 170°, 180° maximaal. Wanneer je een broodkruimpje in de olie laat vallen, zal deze direct bruisen.
De fragiele kaasbolletjes hebben maar enkele seconden in de frituur nodig om zacht-vloeibaar en knapperig te worden. Dus pas op je tellen!
Leg alvast voldoende keukenpapier neer, en dompel bolletjes in het beslag en direct daarna in het kruim. Het vraagt handelingsnelheid, bak er daarom per vier tot vijf tegelijk, niet meer, en tel voor de frituurtijd langzaam tot vijf. Neem de gefrituurde bolletjes uit en vet en leg ze op het keukenpapier.
Je kunt de balletjes 'puur' serveren of als onderdeel van een voorgerecht of salade. Heerlijk zijn ze met een wat zoetige dipsaus, bijvoorbeeld op basis van balsamicoazijn en honing.
Respecteer het copyright !