top
Hachis de Parmentier
Aardappelschotel
HACHIS PARMENTIER
AARDAPPELSCHOTELS
HACHIS PARMENTIER - © FOTO: F. ZÉGIERMAN
NAAR HET RECEPT VAN
AUGUSTE PARMENTIER
HOTEL DES INVALIDES
PARIS

Hachis Parmentier

Een gerecht dat is geboren in de Franse hoofdstad. Één van de bekendste gerechten die vernoemd zijn naar de bedenker, Auguste Parmentier. Het woord 'hachis' verwijst naar de gehakte en fijngesneden ingrediënten. Dit gerecht wordt gemaakt van het vlees van de onderrib, riblab of hacheevlees.

Ingrediënten

1000
gram
aardappelen
300
gram
rundvlees van de onderrib
700
gram
gruyère
1
 
medium ui
1
 
ei
100
gram
ongezouten boter
3
takjes
peterselie
 
 
nootmuskaat
 
 
zout
 
 
zwarte peper

HET RECEPT

De voorbereiding

De bereiding

Meng het vlees met gehakte ui, peterselie en het ei, eventueel aangevuld met seizoensgroenten zoals in pot-au-feu, of gebruik een restje pot-au-feu.

Smoor het vlees op laag vuur gaar, minimaal 2,5 uur.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Beboter een schaal en bedek deze met een laag aardappelpuree. Schep er het vleesmengsel op, bedek dat met de helft van de kaas.

Dek de schotel af met puree en de rest van de kaas en plaats de schotel in het midden van de voorverwarmde oven. Bak hem in circa een half uur af en bruin hem na onder de grill.

VARIATIES

Naast de klassieke hachis waarop dit recept is gebaseerd, zijn er talloze varianten, ook in de haute cuisine. Tot de interessantere variaties op het thema hachis behoort die met haas van de Canadese chef-kok François Blais of Panache van Auberge Saint-Antoine’s in Quebec, zijn Parmentier de la Plata.

In veel andere landen bestaan vergelijkbare gerechten, zoals de Engelse shepherd's pie.

Groot-Brittanië
  • Saint Stephen's Day pie, gemaakt van kalkoen en ham
  • Cumberland pie, bedekt met broodkruim
Argentinië Chili Urugay
  • Pastel de papa
  • Pastel de carne
Dominicaanse republiek en Puerto Rico
  • Pastelon de papa, opgebouwd uit laagjes vlees en puree en afgewerkt met kaas
Jordanië, Syrië en Libanon
  • Siniyet Batata of Kibbet Batata

Bronvermelding update maart 2020

Auguste Parmentier 1737-1813 | Jean Boulaine 1996 © Editions Tec. & Doc.