Niter kibbeh, of in het Amhaars niṭer ḳibē is een veelgebruikte gekruide boter, die gebruikt wordt om gerechtenin te bereiden, als boter, ghee of olie. Behalve uit boter wordt niter kibbeh ook van olie gemaakt. Deze versie wordt De versie met plantaardige olie in plaats van boter heet yeqimem zeyet genoemd.
Er zijn twee technieken om de boterversie te maken, de eerste is uit volledig geklaarde boter, de tweede techniek is net even anders, de smaakmakers worden toegevoegd voor het klaren van de biter, en blijven er in tijdens het scheidingsproces. Nadat de boter verwarmd is (op zeer laag vuur of au-bain-marie) en het schuim verwijderd, wordt de afgeschuimde boter gekruid en na het kruiden door een fijne zeef of mouselline doek gepasseerd. Daarbij verwijder je in één handeling de grof gemalen specerijen en het melkserum.
Deze simpele niter kibbeh kent slechts vier ingrediënten, naast de boter. Op de site staat nog een tweede recept met een uitgebreider receptuur, met knoflook, gember en groene kruiden.
De hoeveelheden in onderstaand recept zijn indicatief.
Gebruik niter kibbeh (natuurlijk) in doro wat, awaze, een saus van gesmolten niter kibbeh, berbere, mitmita en t’edj, maar maak er ook bonen- of linzengerechten mee op smaak, of spinazie. Of kip.
Maal de korarima en maak de gember- en geelwortel fijn, met de vijzel of een fijne rasp (zester).
Klaar de boter op laag vuur of au-bain-marie. Zorg ervoor dat de boter niet bruint! Schep het schuim dat zich aan het oppervlak vormt af, en doe dat nogmaals, tot er geen schuim meer ontstaat.
Houd de boter een kwartier op deze temperatuur, en passeer de warme boter door een fijne zeef of een mousselinedoek.