Men maakt de fufu voor dit recept bij voorkeur van verse yams maar wanneer het uit komt, kan ook yammeel gebruikt worden, dat wordt aangemaakt met heet water. Yammeel gebruikt men in Nigeria, buiten de gemaksfactor, wanneer er geen verse yams zijn.
Voor dit recept worden de yams eerst gekookt, en na afkoelen gepureerd. Er is ook een methode waarbij rauwe yam gebruikt wordt, en de balletjes rauw gegeten worden, dat wil zeggen rauw worden doorgeslikt. dat gerecht heet émélé.
Was de yams en doe ze in pan. Doe zoveel water in de pan dat de yams onderstaan en kook ze gedurende een half uur of zoveel langer of korter tot ze juist gaar zijn. Controleer dat met een prikker.
Laat de yams afkoelen.
Ontdoe de net gare yams van hun schil, en wrijf de yam fijn. Dat kan boven een zeef, met behulp van een vlakke vijzel, een groentenmolen, desnoods met de blender.
Maak een gladde puree en voeg aan de nog warme puree het losgeklopte ei toe, en wat zout en peper. Kruid de balletjes evcentueel met yaji (suya), een Nigeriaans specerijenmengsel.
Rol er balletjes van en rol deze op hun beurt door het broodkruim.
Frituur ze goudbruin en doop ze nog warm in de suiker.
Eet de balletjes warm of koud.
Respecteer het copyright !