Fufu
Afrikaanse granenbrij
POLENTA
FUFU | WITTE YAM

FUFU

Fufu is een compacte puree die wordt gemaakt met zetmeelhoudende producten zoals cassave of yam, maar ook van griesmeel of maizena. Fufu doet sterk denken aan de Italiaanse polenta, gemaakt met semoilina, en het Turkse kuymak.

Fufu's worden gemaakt in grote gedeelten van Afrika en op de Caraïben. Het is onder verscheidene namen bekend die alle ongeveer hetzelfde klinken, zoals foofoo, foufou of fufuo, maar in ieder land kent men wel een eigen benaming, waarbij het Zuid-Afrikaanse 'pap' ons Nederlanders het meeste houvast geeft. Klassiek wordt fufu met de hand gegeten, door er met de vingers een plukje van te nemen, daar een balletje van te draaien en dat in een saus (of soep) te dopen.

De bereiding van fufu is betrekkelijk eenvoudig, de receptuur verschilt per regio en ook de manier waarop het wordt gegeten. De thuishaven van fufu is ontegenzeggelijk de Afrikaanse westkust, de keukens van Nigeria, Kameroen en Frans Guyana, de yamzone.

AFRIKAANSE FUFU'S

In Afrika was het tot de 16e eeuw gebruik om fufu van yam te maken, simpelweg omdat ze nog geen kennis hadden gemaakt met de cassave die toen door de Portugezen vanuit Brazilië was meegenomen. Fufu's werden in die tijd ook al gemaakt van bakbanaan, taro of malanga. Het resultaat verschilt, zonder cassave kan de fufu erg plakkerig zijn.

In het Merengebied en in Zuid-Afrika wordt fufu ook van masa (maïsmeel) gemaakt. Deze fufu wordt ugali genoemd, een benaming die we ook in Kenia en Tanzania tegen komen.

CARIBISCHE FUFU'S

Fufu is door de bewoners van Afrikaanse afkomst mee naar de Caraïben gekomen en wordt overal gemaakt waar zij wonen, maar voornamelijk in Cuba, de Domincaanse republiek, Haïti en Puerto Rico. In Cuba is vooral de (bak)banaanfufu populair, hij wordt daar fufú de platano genoemd. Het grootste verschil tussen de Caraïbische fufu's en de Afrikaanse is de consistentie. caribische fufu's zijn in de regel steviger.

De Puerto Ricaanse mofongo bijvoorbeeld, wordt gebakken, dan met bouillon en olijfolie en knoflook aangemaakt en gevuld, met vlees. Daarbij wordt een Creoolse saus gegeven. Haïti kent een gerecht dat ook in Ghana bekend is, waarin fufu wordt gezerveerd bij een okrasoep.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Brij | Etymologiebank Fufu | Wikipedia (EN)