top
Persimon bread
Traditioneel Amerikaans kaki-brood
Persimon bread
 
Traditional persimon bread ©2024

Persimon bread

Natuurlijk kun je je verlaten op het recept van persimon bread van David Lebovitz, maar dit authentieke 'busbrood' is zeker niet te versmaden. En weer eens gebruik maken van baksoda!

Wanneer je busbrood wilt maken moet je natuurlijk beschikken over 'bussen', in de regel conservenblikken van 1 liter. Ik moet bekennen, ik heb ze nooit in huis, niet leeg en niet gevuld. Gebruik in plaats daarvan een kleine cylindrische springvorm of panettonevorm. Je weet hoe groot ze moeten zijn, je hebt er vier van nodig!

Ingrediënten

450
gram
tarwebloem
1,5
tl
zout
2
tl
1
tl
gemalen foelie
400-500
gram
kristal- of berkensuiker
250
gram
ongezouten boter
4
 
eieren (L)
2
dl
bourbon of whiskey
500
gram
5
dl
geroosterde wal- of pecannoten
5
dl
gedroogde abrikoos en/of dadel

HET RECEPT

KANTTEKENINGEN

Dit recept is gebaseerd op de ietwat wrange Amerikaanse persimoen. Neem gerust een zoetere Europese of Aziatische kaki, miner wrang en zoeter. Wees in dat geval terughoudend in het gebruik van suiker! Berkensuiker gebruik je als glucose-arm alternatief voor riet- of bietsuiker.

DE BEREIDING

Zorg dat de kaki's goed rijp zijn. Maak er 5 dl (halve liter) puree van. Gebruik daarvoor een gemiddeld grove trommelzeef, en wrijf daar de kaki's één voor één door met behulp van een siliconenspatel. Zet de puree koel weg.

Smelt de boter op laag vuur en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur, en roster intussen de noten. Klop de eieren licht op, hak de noten en snijd de gedroogde vruchten fijn. Vet de vormen in en verwarm de oven voor op 180°.

Meng de bloem, zout en baksoda, de suiker en foelie en doe hetzelfde in een tweede kom met de boter, de puree, de eieren en drank.

Stort de droge ingrediënten op je werkvlak, en maak er een kuiltje in. Giet daar het halfvloeibare mengsel in, en als laatste de noten en de gedroogde vruchten. Je krijgt een vrij dik, plakkerig beslag, de auteur van dit recept - Wuvie - vergelijkt het met stopverf, maar zo dik hoeft het niet zijn.

Doe het beslag in de vier vormen. Maak het oppervlak niet glad, wanneer je het ruw laat, krijg je door het bakken heerlijke knapperige punten! Bak de broden in het midden van de oven in 1 uur.

Laat de broden afkoelen en dien ze (nog) warm op, of op kamertemperatuur, snijd dhet bvrood in plakken of breek er stukken vanaf, besmeerd met boter of met een toef slagroom.

slotregel

Bronvermelding update juli 2024

Harvesting, Processing, Cooking - Native Persimmon Bread | Wuvie, Autodesk instructables CC BY-NC-SA 4.0
slotregel
CC BY-NC-SA 4.0