De drie gangen thee ceremonie wordt gehouden voor belangrijke gasten. Het is een ceremonie met veel symboliek. Kort samengevat is het de opeenvolgende ervaring van bitter, zoet en 'aftertaste' in drie gangen, met verschillende theesoorten, bereidingen en ingrediënten:
Veel symboliek, verbonden aan een veelheid van ingrediënten en verschillende methoden om een thee te zetten. Lei Xiang Cha bijvoorbeeld - het geluid van donderende thee - begint met het roosteren van de thee in een aarden pot, waarna de hete thee geblust wordt met kokend water. Gan Tong Cha wordt zelfs gebakken en gekookt, alvorens de andere ingrediënten toe te voegen. Daarvan is rushan wel de meest exotisch klinkende, een kaas die alleen in Dali wordt gemaakt. Hui Wei Cha wordt op dezelfde manier bereid, maar met andere ingrediënten.
De eerste gang wordt voorzichtig opgeschonken, de theekom wordt maar voor de helft gevuld, vanwege de hoge temperatuur waarmee hij wordt opgeschonken. In de tweede gang wordt de kom voor tweederde gevuld, en wordt je geacht deze in één keer leeg te drinken. Ook bij de derde gang wordt de kom voor tweederde gevuld. Je moet deze heen en weer bewegen om de ingrediënten op te laten lossen, een moment van reflectie.
De ceremonie omvat achttien handelingen, die volgens een strikt protocol doorlopen moeten worden.