Rāyu ラー油
Chili-olie
Rāyu
 
TABERU RāYU

Rāyu ラー油

Rāyu [spreek: reejuh] of is een Japanse chili-olie, gebaseerd op de Chinese Làyóu, een smaakmaker uit de Chinese Szechuankeuken. Rāyu wordt onder meer als dipsaus gebruikt voor gyoza (dumplings) en als smaakmaker van ramen.

Rāyu is vaak vrij simpel, feitelijk een sesamolie met een chili-infusie, zoals de kant-en-klare Layu van het merk S&B. Zelden bevat het ook andere ingrediënten.

Naast deze heldere rāyu is sinds 2009 taberu rāyu in de handel, een minder pittige versie waaraan stukjes ui en knoflook zijn toegevoegd, die met het oog op de houdbaarheid droog gebakken zijn. Op hetzelfde principe is XO-saus gebaseerd, die bovendien gedroogde jacobsschelp, garnalen en ham bevat. Onderstaand recept is dat van taberu rāyu. De eerste vijf ingrediënten vormen de basis, de laatste vijf maken de taberu nog rijker.

INGREDIËNTEN

1
el
fijngesneden verse gember
1
el
fijngesneden knoflook
1
el
fijngesneden bosui (negi)
1
dl
geroosterde sesam olie
1
tl
rode chilivlokken
FACULTATIEF
1
dl
gedroogde garnalen
1
dl
witte sesam
1
dl
lichte sojasaus (shoyu)
1
tl
shichimi togarashi
1
tl
groene sansho peper

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

DE BEREIDING

Snijd de gember, de knoflook en het wit van de bosui fijn, en bak dit mengsel droog in wat olie. Laat het mengsel afkoelen, en voeg er dan de sesamolie, de shichimi togarashi, de chilivlokken en de gemalen sansho toe.

GEBRUIK

Één van de toepassingen van la yu is als dip, puur of gecombineerd met rijstazijn en sojasaus, voor gyoza, en als smaakmaker in soepen, noedels en rijst.

VERKRIJGBAARHEID

Kant-en-klare la yu is verkrijgbaar van het merk S&B, in een flesje van 33ml, gemaakt van sesamolie, maïsolie (!), chilipeper-extract en 'paprika'-kleurstof. De olie (ook de zelf gemaakte) is lang houdbaar.

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2018

Rayu | Spicetrekkers Rayu | Serious eats Chili oil | Wikipedia (EN) Ramp chili oil (taberu rayu) | Norecipes Taberu Rayu | Miss Mochi Taberu Rayu, Okinawa | Shizuoka gourmet