Matoom
Gedroogde slijmappel
Matoom
 
MATOOM, GEDROOGDE SLIJMAPEL

MATOOM มะตูม

GEDROOGDE SLIJMAPPEL

Matoom of bael fruit, zijn gedroogde plakjes van de slijmappel, een hier vrijwel onbekende telg uit de Wijnruitfamilie, waartoe alle citrusplanten behoren. Meestal worden deze plakjes gebruikt om thee van te trekken.

In een aantal talen wordt het verband gelegd met de vorm, kleur en textuur van de kweepeer en wordt de vrucht Bengaalse kweepeer genoemd. De officiële Nederlandse benaming is slijmappel, hoewel ook de Engelse benaming bael veel wordt gebruikt.

De vrucht is voorzien van een verhoute schil van 3 mm dikte. Het vruchtvlees is vezelig en bevat 10-15 platte zaden, die zijn omgeven door een slijmerige stof, vandaar de benaming slijmappel. Er zijn gecultiveerde soorten die een zachte(re) schil hebben en minder zaden bevatten, zoals de Kaghzi en de Mitzapuri. er zijn ook cultivars die grote tot zeer grote vruchten dragen, soms wel zo groot als een pomelo, zoals de Pant Shivani, die bovendien niet zo vezelig is.

De gedroogde vrucht, matoom genoemd, wordt vrijwel altijd gemaakt van kleinere bijna rijpe vruchten. Deze worden daarvoor in plakken gesneden. De zaden worden verwijderd. Matoom is vrij bleek van kleur en lijkt - gesneden - op het eerste gezicht op lotuswortel. De plakjes worden vers verkocht, en gedroogd. De laatste zijn vaak gezoet, en bevatten bovendien conserveermiddel (sulfiet).

CHA MATOOM ชามะตูม

Van de mastoom wordt onder meer thee getrokken. Deze wordt Cha matoom (Matoom thee) genoemd, een traditionele Thaise infusie, die koud wordt gedronken. Cha matoom wordt gemaakt door de gedrooogde matoom-plakjes eerst te roosteren of te grillen (in de oven) om de smaak te verdiepen, en daarna 20-30 minuten in water te koken. Gebruik acht à tien schijfjes per liter water.

Matoom is ook als poeder verkrijgbaar, voor instant thee.

VERKRIJGBAARHEID EN GEBRUIK

Mocht je matoom tegenkomen, dan zal dat in de regel onder de Engelse benaming Bael fruit zijn.

AANKOOP EN BEWAREN

De gedroogde vrucht is lang houdbaar, mits droog en koel bewaard.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2018

Bael Fruit Tea Recipe- Cha Matoom | Pranee's Thai Kitchen Bengalische Quitte | Wikipedia (DE/EN) Aegle marmelos | Plants for a future Aegle marmelos | World agroforestry center Indian bael fruit | Citrus variety collection Aegle marmelos | India biodiversity portal Aegle marmelos | FAO, ecocrop Bael Fruit | centre for new crops and plant products, Purdue University, Morton, J. 1987. Bael Fruit p. 187-190. In: Fruits of warm climates. Julia F. Morton, Miami, FL. Bael | E. Yahia, Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits, 2011 Woodhead publishers New Delhi, ISBN 978-0-84569-734-1