top
Matoom
Gedroogde slijmappel
Matoom
Producten en recepten
MATOOM, GEDROOGDE SLIJMAPPEL

Matoom มะตูม

Gedroogde slijmappel

De gedroogde plakjes van de slijmappel worden bael-fruit of op zijn Thais matoom genoemd. Meestal worden de schijfjes net als het poeder dat er van wordt gemaakt (bael-poeder), gebruikt om thee van te trekken.

Matoom (matūm) wordt vrijwel altijd gemaakt van kleinere, bijna rijpe vruchtenvan de Aegle marmelos, ook wel de Bengaalse kweepeer genoemd. Deze worden in plakken gesneden, waarna de zaden verwijderd worden. Na droging zijn ze sinaasappelkleurig, dor de carotenen. De verse matoom is vrij bleek van kleur en lijkt - gesneden - op het eerste gezicht op lotuswortel. De slijmappelplakjes worden vers verkocht, gedroogd of gekonfijt. Soms bevatten de gedroogde producten conserveermiddel (sulfiet)!

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Mocht je matoom tegenkomen, dan zal dat in de regel onder de Engelse benaming Bael fruit zijn.

Culinair gebruik en bereiding

Chā matūm (matoom thee) is een traditionele Thaise infusie, die koud wordt gedronken. Cha matoom ชามะตูม wordt gemaakt door de gedrooogde matoom-plakjes eerst te roosteren of te grillen (in de oven) om de smaak te verdiepen, en daarna 20-30 minuten in water te koken. Gebruik acht à tien schijfjes per liter water.

Matoom is ook als poeder verkrijgbaar (P̄hng matūm) voor instant thee. Dit poedere wordt van de verse pulp gemaakt, door deze in de zon of in warme lucht te drogen, en daarna te vermalen. Het met lucht drogen gebeurt bij een temperatuur van 55°, en duurt ongeveer twee dagen. In de zon duurt het twee tot drie dagen.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De gedroogde vrucht is lang houdbaar, mits droog en koel bewaard.

Bronvermelding update juni 2020

Bael Fruit Tea Recipe- Cha Matoom | Pranee's Thai Kitchen Bengalische Quitte | Wikipedia (DE/EN) Aegle marmelos | Plants for a future Aegle marmelos | World agroforestry center Indian bael fruit | Citrus variety collection Aegle marmelos | India biodiversity portal Aegle marmelos | FAO, ecocrop Bael Fruit | centre for new crops and plant products, Purdue University, Morton, J. 1987. Bael Fruit p. 187-190. In: Fruits of warm climates. Julia F. Morton, Miami, FL. Bael | E. Yahia, Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits, 2011 Woodhead publishers New Delhi, ISBN 978-0-84569-734-1