Shirataki しらたき betekent 'witte waterval', een poëtische benaming voor deze halftransparante noedel. Het is laag-calorische noedel, gemaakt van de in water oplosbare konjac-vezel, glucomannan, en water. Ze zijn gedroogd en kant-en-klaar te koop. Vooral de 'natte' noedels kunnen een bittere geur hebben. Het is verstandig deze eerst uit te spoelen, alvorens de noedels te koken. Van zich zelf hebben de noedels weinig smaak, lijken uit niets te bestaan, maar vullen enorm. Maak daarom gebruik van de enorme opnamecapaciteit van de konnyaku om een smaakvol gerecht te presenteren, door ze te roerbakken. Konnyaku is in dat opzicht net een spons. De noedels bestaan dan ook voor 90-95% uit water.
Er zijn twee types shirataki. Het type dat op de shoba manier gesneden is, meestal afkomstig uit Kansai (Japan), en de geëxtrudeerde pasta uit Kantō. Meestal noemt men de dikkere Kansai-noedels Ito konnayku, vaak zijn ze net als de Kantō-shirataki inmiddels ook geëxtrudeerd, en niet gesneden.
In een apart artikel beschrijven we deze uitzonderlijke grondstof, die merendeels uit oplosbare vezels bestaat en nauwelijks tot geen zetmeel bevat: konjac.
Tegenwoordig vrij algemeen verkrijgbaar, met alle respect, zelfs bij Action. Richtprijs in de reguliere Aziatische winkel rond € 1,50 per 250 gram. Gebruikelijk dat de noedels in water worden verkocht tegen uitdroging, de noedel bestaat immers voor het leeuwendeel uit water.
Verse shirataki-noedels worden zoals hiervoor beschreven eerst grondig met stromend koud water gespoeld. Blancheer de noedels kort, hoogstens enkele minuten en laat ze goed uit lekken. Neem daarvoor de tijd, want hoe beter ze uitlekken, hoe minder groot de kans dat ze bitter smaken.
Snijd de noedels dan in een meer eetbare lengte. Dat klinkt overbodig, maar is het niet, want shirataki is elastischer dan andere noedels, en zeker kinderen kunnen zich erin verslikken.
De wortelknol waaruit het poeder wordt gewonnen, bevat glucomannan, dat wordt verwerkt in een voedingssupplement dat in de handel is onder de naam Lipozene, en dat wordt gebruikt in een dieet om af te vallen. In een uitgebreid onderzoek naar de effecten van glucomannan in 2014 is geen grondslag voor deze claim gevonden. Het bedrijf dat het middel op de markt heeft gebracht, is in 2005 in de VS beboet voor misleidende informatie over het gewichtsverlies bij gebruik van het middel.
Wel waar is dat de noedel geen gluten bevat en een lage glycemische index heeft.