Terwijl een authentieke stracchino van volle koemelk wordt gemaakt, wordt crescenza ook van halfvolle melk, van geiten- of waterbuffelmelk gemaakt. Beide kaasjes hebben met elkaar gemeen dat ze tenminste twintig dagen gerijpt zijn, meestal niet veel langer. Het vetgehalte loopt uiteen van nog geen 25% tot ruim 50%, afhankelijk van de uitvoering.
Authentieke crescenza wordt 's winters gemaakt, wanneer de koeien teruggekeerd zijn van hun verblijf op de bergeiden. De kaas wordt zeer kort gerijpt, gemiddeld 15-20 dagen, en ondanks het dompelen in pekelwater is er nauwelijks sprake van korstvorming. De kaas is wit en smaakt en ruikt heel mild.
De naam crescenza is afgeleid van het Latijnse crescentia, dat rijzende betekent, omdat het kaasje uit zet wanneer het een warmte ruimte wordt gezet.
Origine (land, streek): Italië, Lombardije, Piedmont en Veneto
Beschermd product: nee
Familie: stracchino
Melk: gepasteuriseerde volle koeien- of buffelmelk
Type: zacht
Vorm: rechthoekig
Gewicht(en): 250 gram tot 1 kilogram
Kleur: wit
Textuur: romig, smeerbaar
Vetgehalte: 51%
Korst: geen
Smaak: romig, boterig
Aroma: rijk
Vegetarisch: nee
Producent(en): diverse
Benaming(en): Crescenza, Stracchino
Eenmaal uit de verpakking is de kaas nog enkele dagen houdbaar.
Respecteer het copyright !