Het is een verse kaas, die van oorsprong in Agnone werd gemaakt, een plaats in de provincie Isernia in de regio Molise. Stracciata is niet gevormd, zoals provolone of mozzarella. Je koopt de strengen in speciaal papier gewikkeld. Een soortgelijke kaas is de mozarella stracciata uit de provincie Salerno in Campania.
De strengen worden met de hand getrokken, tot repen van de gewenste breedte en lengte, 5cm breed, 1 cm dik. De repen worden in koud water gefixeerd, kort gepekeld en opgevouwen. De verse streng is voor directe consumptie bedoeld, want blijft de stracciata enkele dagen liggen, wordt het smeerbaar! Deze smeerbare stracciata wordt stracchina genoemd.
Plaatsen waar stracciata vooral geproduceerd wordt, zijn Capracotta, Carovilli en Vastogirardi.
De meest geliefde stratticia wordt gemaakt in de zomer van 'weidemelk'. Hij ruikt boterig en smaakt licht zurig.
Stracciata wordt vanouds op brood gegeten.
Ambachtelijke stracciata is 2-3 dagen houdbaar. Wees er attent op dat de kaas niet zijn samenhang en elasticiteit verliest en tot stracchini transformeert !
Respecteer het copyright !