Egyptische zebda baladi is opgenomen in de Ark van de Smaak van de Slow Food Foundation. De manier waarop deze boter wordt gemaakt, is exemplkarisch voor de manier waarop rauwmelkse boter dor de eeuwen heen in het Noordelijk Afrika werd gemaakt. De klassieke karntechniek wordt steeds minder toegepast, omdat boeren kunnen beschikken over mechanische karners, en omdat boter steeds gemakkelijker kant-en-klaar te verkrijgen is.
Het karnen van zebda baladi in Opper-Egypte gebeurt met behulp van de kherbah, een zak die wordt gemaakt van de (volledige) huid van een schaap of geit. Deze wordt gevuld met een liter of tien vers gemolken melk, dan opgeblazen en hermetisch gesloten. Na een rustperiode van enkele tot meerdere dagen wordt de kherbah heftig geschud tot de boter gevormd is. Dat neemt gemiddeld een half uur in beslag. Omdat het karnen in een gesloten 'vat' plaats vindt, moet het resultaat van het karnen op het gehoor plaats vinden. Na het karnen wordt het vloeibare residu, de karnemelk, afgegoten en bewerkt tot laban kherbah (laban khad).
In zebda baladi komen de volgende micro-organismen voor: Lactococcus lactis subsp lactis en Lactococcus lactis subsp. cremoris.