Niú tān shēngjiāng is net als Anqiu dajiāng (Anqiu gember) een met het Chinese GI-label beschermde gember. Niutan gember heeft deze bescherming in december 2017 gekregen op grond van de uniciteit van dit product en de uitzonderlijke teeltwijze.
Niuatan wordt verbouwd in de provincie Szechaun in Fuji, Jiaming, Desheng, Niutan, Chaohe, Tianxing, Haichao en Lu county. Bij de teelt wordt natuurlijke meststof gebruikt. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is zeer beperkt toegestaan.
In maart wordt de gember geplant. Zodra de plantjes 50 cm hoog zijn, worden de planten met aarde bedekt en greppels getrokken. Dat gebeurt halverwege juni. De ruggen worden met folie afgedekt tot eind augustus. Het doel is om de verticale vertakkingen van de rhizoom te stimuleren, waar het normaliter om de horizontale groei van het rhizoom gaat.
Daartoe worden de zaailingen in 50 cm diepe putten geplant, die als container dienst doen. De meest geschikte bodem hiervoor is lemige klei of zand. Vanaf juli worden de eerste wortels geoogst. Het oogsten duurt tot eind oktober.
Deze bijzondere teelt wordt al ongeveer 1800 jaar in praktijk gebracht, blijkt uit documenten uit die tijd, in Niutan pas 170 jaar. In 2012 is in Lutan county de Jinhansi corporatie opgericht waarin de professionele telers in de streek verenigd zijn. Dankzij de inspanningen van deze corporatie is in 2017 het GI-label verkregen. Op dit moment wordt de gember in Lutan alleen al op in totaal 1.000 hectare verbouwd. Waarom de gember in Engelse teksten niutan en in Chinese teksten soms niutan en soms niulan wordt genoemd, is onduidelijk.Niutan gember is een absolute must in het gerecht Gentang, een specialiteit uit de Szechaun-keuken.
Respecteer het copyright !