Gehoornde klaverzuring
Groente (Oxalidaceae)
GEHOORNDE KLAVERZURING
 
GEHOORNDE KLAVERZURING | OXALIS CORNICULATA ©2017 FOTO: S MIFSUD
 

GEHOORNDE KLAVERZURING

De gehoornde klaverzuring ( Oxalis corniculata) is één van de eetbare planten in het plantengeslacht Oxalis, en de enige die ook in nederland gevonden wordt.

De Oxalidaceae, waartoe de klaverzuring behoort, is een plantenfamilie met om en nabij 900, merendeels meerjarige plantensoorten, die overal ter wereld groeien behalve in de poolstreken. Zoals de botanische naam zegt, bevatten de planten oxaalzuur, en dat geldt ook voor het schaarse aantal eetbare soorten, inclusief de gehoornde klaverzuring in dit artikel.

De Oxalis cornuculata is een eenjarig, soms overwinterend kruipend plantje met gele bloemen en klavervormige bladeren, hartvormig en drietallig. Alleen deze worden gegeten. De blaadjes zijn zo zuur als een citroen, en worden vooral voor het berereiden van thee gebruikt. Ze zijn groen tot paars (Oxalis corniculata var. atropurpurea).

De klaverzuring wordt hooguit enkele decimeters hoog, met rechtopgaande, licht maar dicht behaarde stengels. Hij bloeit van mei tot oktober en vormt zaden. Deze bevinden zich in cylindrische doosvruchten die recht op staan. De zaaddozen zijn behaard en 2 à 2,5 cm lang. De zaadjes schieten weg wanneer de rijpe zaaddoos wordt aangeraakt. De plant vermeerdert zich daardoor in een rap tempo, en is al gauw woekerend.

GEBRUIK

Naast het gebruik van de blaadjes voor het maken van een thee, kunnen de blaadjes rauw in een salade verwerkt worden.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De gehoorde kloaverzuring is wijd verbreid, en de oorsprong is onduidelijk.

Het wordt wel beschouwd als een plant van de Oude Wereld, maar hij is (inmiddels) ingeburgerd in grote delen van Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast groeit de plant in de meeste landen in Zuid-Europa en West-Europa, in West-Europa overigens pas sinds de 16e eeuw, in ons land in de 19e eeuw vanuit Zuid-Europa ingeburgerd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Oxalis is afgeleid van het Griekse oxys, dat zuur betekent. Corniculata betekent 'van een hoorn voorzien'.

VERTALING GEHORNDE KLAVERZURING

engels
creeping wood sorrel
frans
oxalis cornicule, surelle jaune
italiaans
carpingna, pancuculo
spaans
aigret
duits
horn-sauerklee
arabisch
hhamdid
hindi (india)
changeri
indonesisch
 
japans
katabami
vietnamees
 
chinees
cu jiang cao
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De gehoornde klaverzuring bevat veel vitamine C, maar ook oxaalzuur. Het gehalte aan oxaalzuur ligt tussen 70 en 120 milligram per 100 gram, beduidend minder dan rabarber en spinazie. Niet direct alarmerend, maar voor mensen die gevoelig zijn voor oxaalzuur reden om er voorzichtig mee te zijn, ze sowieso te schillen, of het eten ervan te mijden.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Horn-Sauerklee | Wikipedia Gehoornde klaverzuring | Wilde planten in Nederland en België Gehoornde klaverzuring | Floron verspreidingsatlas vaatplanten Oxalis corniculata (creeping woodsorrel) | Cabi Invasise Species Compendium Oxalis corniculata | eFloras: Flora of China