Volano is in 1968 gekruist uit de St. 401 en de Rizzotto. Hij heeft een cyclus van 155 dagen (100 dagen vegetatieve groei, 55 dagen rijping). De aren zijn lang (circa 125cm) en de korrels groot. Volano is een superfino, van het type lungo A, waartoe ook de Arborio, Baldo, Carnaroli en Roma worden gerekend. De korrel is vormvast en laat zich goed combineren met andere smaken. Daardoor is ze bij uitstek geschikt voor het maken van risotto's.
De Volano is een relatief jonge rijstsoort, pas in 1946 op de markt verschenen. Ze drukte aanvankelijk de Carnaroli van de markt, maar deze heeft sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw veel terrein herwonnen. Volano betekent 'vliegwiel en is de naam van een gemeente in Trente in Zuid-Tirol. Alleen Volano-rijst afkomstig uit de Po Delta is voorzien van Europees label, herkenbaar aan de tekst Riso del Delta del Po IGP.
Volano is verkrijgbaar in speciaalzaken.
De Volano is bij uitstek een risotto-rijst, dient het drie- tot viervoudige van zijn eigen gewicht aan vocht op te nemen. Houd daar rekening mee, ook wanneer je de rijst 'al dente' wilt koken. Door zijn vormvastgheid zeer geschikt om timbaaltjes mee te maken. Hij heeft een laag amylose-gehalte (Arborio: 22,1%).
Rijst is in zijn originele, gesloten verpakking gemiddeld 24 maanden houdbaar. Bewaar de rijst na opening bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%).