De Sant'Andrea is één van de beschermde rijstsoorten uit deze regio, gezamenlijk Riso di Baraggia Biellese e Vercellese genaamd.
De korrel van de Sant'Andrea is iets kleiner dan de Carnaloni. Het is een zetmeelrijke korrel die veel vocht kan opnemen, goed smaken op neemt, maar niet te lang gekookt mag worden. Wees er daarom attent op de rijst niet te overkoken, wanneer je er bijvoorbeeld een risotto mee maakt. Hij kan plots om slaan van romig in papperig. Sant'Andrea kleurt helder wit door het koken.
De echte DOP Riso Sant'Andrea is bij Eataly te koop voor circa € 3,90. Lassie risotto-rijst zou een Sant'Andrea zijn (bron: Florine Boucher, NRC 22 augustus 1997), richtprijs circa € 3,60 per kilogram.
Sant' Andrea wordt onder meer gebruikt voor de bereiding van arancini's en taarten, maar is zeer geschikt voor de bereiding van risotto. Vanwege het hoge zetmeelgehalte kan de rijst voor alle gerechten gebruikt worden waar een 'bindende' rijst nodig is, zoals voor arininci's
Er is ook volkoren Sant'Andrea. Net als andere volkoren rijsten dient deze goed gewassen en gespoeld te worden om ongerechtigdheden te verwijderen. Doe de rijst in koud water en kook haar zo'n 35 minuten, liefst tot alle water opgenomen of verdampt is. Laat de rijst vervolgens enkele minuten staan.
Rijst is in zijn originele, gesloten verpakking gemiddeld 24 maanden houdbaar. Bewaar de rijst na opening bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%).
Het belangrijkste teeltgebied ligt in het noorden van de Piemonte, in de regio Baraggia Vercellese. De rijst die komt uit Biella en Vercelli aan de voet van de Monte Rosa en heeft in 2007 het Europees DOP-predikaat (Denominazione di Origine Protetta) gekregen, overigens niet alleen de Sant'Andrea uit deze streek, ook de Arborio, Baldo, Balilla, Carnaroli, Loto en Gladio rijsten. De officiële naam van de beschermde rijstssoorten uit deze streek is 'Riso di Baraggia Biellese e Vercellese'.
De teelt van de Baraggia-rijst voert terug naar het prille begin van de zeventiende eeuw, 1606 om precies te zijn, in de gemeente Salussola. De Arborio is de oudste rijst in de regio, de Sant'Andrea de jongste, maar de Gladio de meeste geteelde, met een amylosegehalte van 25%.