De korrel heeft een voor een superfino rijst zeer hoog amylosegehalte en is daardoor vormvast. Hij is net als de niet op de site beschreven Ribe erg geschikt voor de bereiding van risotto's, beter dan Carnaroli of Vialone Nano die door hun hoge amylosegehalte een steviger bite hebben. De rijst laat zich goed combineren met andere smaken. Daardoor is ze bij uitstek geschikt voor het maken van romige risotto's.
Door het relatief lage amylosegehalte neemt de korrel gemakkelijker vocht op dan een Vialone of Carnaloni, die beide een zeer hoog amylosegehalte hebben. Wees er daarom attent op de rijst niet te overkoken, waarbij hij papperig en plakkerig wordt. De Baldo verdraagt goed even te rusten alvorens opgediend te worden.
Er is ook volkoren Baldo. Net als andere volkoren rijsten dient deze goed gewassen en gespoeld te worden om ongerechtigdheden te verwijderen. Doe de rijst in koud water en kook haar zo'n 35 minuten, liefst tot alle water opgenomen of verdampt is. Laat de rijst vervolgens enkele minuten staan.
Baldo is niet alleen voor risotto geschikt, maar een veelzijdige rijstsoort, om al dente te eten, en zeer geschikt om timbaaltjes mee te maken.
Bewaar onbereide rijst bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%)
Aan het einde van de 90'er jaren is de Baldo net als de Ribe en de Rocca, twee andere Italiaanse rijstsoorten, in Turkije geïntroduceerd. Het westen van Anatolië heeft een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van de Italiaanse rijstgebieden. Baldo is zo populair in Turkije dat hij vaak zonder verdere soort-vermelding als Turkse rijst in de handel wordt gebracht.